Obchodům vyrostla překážka, lidé je někde nechtějí

Vložil
ČTK
22.03.2006 11:20
Praha

PRAHA - Lidé, kteří ve svém okolí nechtějí další obchody, začínají být překážkou jejich výstavbě. Podle dnešních Hospodářských novin se s  nimi nechce smířit čím dál více lidí.

"Opravdu je to trend. Lidé si už uvědomují, že Česko je supermarkety přesyceno, a začínají je chápat jako problém," řekl deníku Milan Štefanec se sdružení Nesehnutí, které před pěti lety rozjelo projekt Zaostřeno na hypermarkety.
Například lidé z pražského barrandovského sídliště zablokovali stavbu velkoobchodu, který jim měl vyrůst pod okny. Drobní obchodníci z Bystřice pod Pernštejnem prosadili, aby se na obecních pozemcích nestavěl plánovaný supermarket, uvádějí Hospodářské noviny. Obyvatelé brněnských Ivanovic zase podle výsledku referenda nechtějí hypermarket pro kutili.
Někdy lidem vadí vzhled obchodů, jindy dopady na přírodu nebo dopravní komplikace, poznamenává deník. Martin Fadrný z Ekologického právního servisu HN řekl, že pokud je však vůle radnice opačná, zpravidla se občanům stavbu zastavit nepodaří.
Žádná jiná země v Evropské unii neumožnila podle listu tak rychlé rozšíření velkých obchodních řetězců jako Česko. Specializovaná agentura Incoma předpovídá, že letos vzniknou další dvě desítky nových hypermarketů. Například šéf Baumaxu Česká republika Jiří Šulc v  úterý oznámil, že firma postaví sedm nových velkoprodejen pro kutily. Jeden by měl stát v Brně, kde se konalo zmíněné hlasování, dodávají Hospodářské noviny.
0 komentářů
přidat komentář