Praha dá půl milionu korun na opravu sarajevské radnice

Vložil
ČTK
08.11.2011 20:40
Praha

Foto: Christian Bickel
Praha - Praha dá 550.000 korun na opravu radnice v bosenském Sarajevu. Rozhodla o tom dnes rada hlavního města, informovalo tiskové oddělení pražského magistrátu. Autorem návrhu radnice a dalších vládních budov v Sarajevu je český architekt Karel Pařík.

    "Finanční příspěvek formou daru se hlavní město Praha rozhodlo věnovat s ohledem na dlouhodobou a oboustranně přínosnou spolupráci měst Prahy a Sarajeva i vzhledem k faktu, že bude využit na obnovu díla českého architekta, který výrazným způsobem přispěl k stavebnímu rozvoji města," uvedl pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).
    Radnice byla otevřena v roce 1896 a od roku 1949 v jejích prostorách sídlila národní knihovna Bosny a Hercegoviny. Během občanské války v 90. letech minulého století byla knihovna zničena bombardováním a od té doby se rekonstruuje. Budova by poté měla sloužit pro reprezentační účely radnice a také pro potřeby národní a univerzitní knihovny. Součástí by mělo být rovněž muzeum dokumentující historii budovy.
    Část peněz na opravu získá Sarajevo z fondů Evropské unie i od jiných dárců, mezi kterými je mimo jiné Rakousko, Maďarsko a některá evropská města.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Hmmm
Pavel
09.11.11 11:35
zobrazit všechny komentáře

Související články