Česká televize uvede mysteriózní thriller Santiniho jazyk

Vložil
ČTK
03.11.2011 22:30
Praha

Praha - Santiniho jazyk je název mysteriózního thrilleru režiséra Jiřího Stracha natočeného podle stejnojmenného románu Miloše Urbana, který 4. prosince odvysílá Česká televize. Hlavní roli nespokojeného zaměstnance reklamní agentury v něm ztvárnil David Švehlík.
    Hlavní postavu jeho práce zavede na stopu tajemných vzkazů architekta Jana Blažeje Santiniho, které se zdají promlouvat přes hloubku času přímo k němu. "Santiniho jazyk je o  srovnání dvou světů - toho dnešního, hlasitého a užvaněného a naproti tomu stojí svět santiniovský, který stavěl oltáře k úctě Jana Nepomuckého a je světem ticha," řekl režisér snímku.
    "Natočil jsem film, který je v mé kariéře ojedinělý. Není totiž všesrozumitelný a na to ode mě diváci doteď nebyli moc zvyklí," uvedl Strach, který považuje spisovatele Miloše Urbana za jednoho z  nejlepších současných českých spisovatelů.
    "Knihy Miloše Urbana jsou velmi imaginativní, a proto lákají ke zfilmování. Santiniho jazyk se jevil z  hlediska možné adaptace jako nejpřístupnější, ale brzy se ukázalo, že i přesto to bude nesmírně složitý proces. Urbanův text se totiž vzpírá konkretizaci, kterou přináší obraz a zároveň jsou v něm použity symboly s hlubokou znalostí věci," řekl dramaturg snímku Jan Lekeš.
    Režisér Jiří Strach v současné době natáčí s podporou České televize film Vrásky z lásky podle scénáře Marka Epsteina. Poté má v plánu zfilmovat další Urbanův román Sedmikostelí.
0 komentářů
přidat komentář