NSS zrušil změnu územního plánu Hlučína

Vložil
ČTK
03.11.2011 20:30
Brno

Brno - Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil změnu územního plánu Hlučína na Opavsku, která umožňovala výstavbu obchodních a podnikatelských provozů na 4,5 hektaru orné půdy. Hlučínské zastupitelstvo letos v červnu při schvalování změny procesně chybovalo. Změna se týkala plochy západně od bývalých kasáren u silnice na Opavu. Zemědělská půda se měla nově stát "územím podnikatelských aktivit".
    Chyba zastupitelů spočívala v tom, že při schvalování změny územního plánu neměli k dispozici stanovisko o  souladu s novými Zásadami územního rozvoje Moravskoslezského kraje. "Takové stanovisko nejen že absentuje, ale pořizovatel (město Hlučín) ani nepožádal o  jeho vydání. Tak přitom učinit měl - a to obzvláště tehdy, když prokazatelně věděl, že Zásady územního rozvoje Moravskoslezského kraje byly vydány," rozhodl senát NSS s předsedkyní Miluší Doškovou. Zastupitelé měli k dispozici jen zastaralé stanovisko z doby, kdy ještě krajské zásady nebyly schváleny.
    Návrh na zrušení v pořadí sedmé změny hlučínského územního plánu podali dva lidé, kteří vlastní nemovitosti v blízkosti dotčeného území. Uplatnili řadu dalších námitek vůči procesu schvalování změny i jejímu obsahu. NSS však zjistil chybu jen v souvislosti s krajskými zásadami rozvoje.
    Navrhovatelé obsáhle polemizovali například s úvahami o vybudování obchodního centra s  nákupní galerií na sporném území. Uskutečnění plánu by podle nich znamenalo značný nárůst osobní i nákladní automobilové dopravy u jejich obydlí. NSS se ale výhradami k obchodnímu centru nezabýval, protože změna územního plánu byla obecnější a umožňovala i jiné využití plochy pro další podnikatelské aktivity.
    "Zamýšlená stavba obchodního centra tedy byla sice zřejmým důvodem změny územního plánu, avšak konkrétní podmínky umístění stavby do území a realizace této stavby tato změna neřeší. Nelze tak vážit v tomto rozsudku námitky navrhovatelů, které svou povahou směřují proti konkrétní realizaci," rozhodl NSS.
    Zastupitelstvo Hlučína letos v září rozhodlo o pořízení nového územního plánu. Připomínky a návrhy mohou obyvatelé podávat do 31. ledna příštího roku.
    Nejvyšší správní soud je oprávněn přezkoumávat i rušit opatření obecné povahy, tedy například územní plány a stavební uzávěry. Letos soud například zrušil stavební uzávěry v Jesenici a části Říčan u Prahy a z  územních plánů Drásova na Brněnsku a Perné na Břeclavsku vypustil průtahy kontroverzních rychlostních silnic. Už několik měsíců se soud zabývá územním plánem Rybitví na Pardubicku s kontroverzním projektem spalovny nebezpečného odpadu.
0 komentářů
přidat komentář