V Brně-Vinohradech postaví soukromník parkovací dům

Zdroj
Lucie Kučerová
Vložil
ČTK
03.11.2011 14:00
Brno

Brno - Na brněnském sídlišti Vinohrady se má zlepšit situace s parkováním. Soukromý investor by měl ve Věstonické ulici postavit parkovací dům. Podle místostarosty Jiřího Karáska (ČSSD) pozemek patří městu a jako s  parkovací lokalitou s ním počítá městský územní plán. Dům bude využívat automatický systém, takže řidič najede na rampu a na konkrétní parkovací místo auto dopraví robot. Uvnitř bude 60 míst, řekl starosta ČTK.
     Podle Karáska chybí ke stavbě poslední věc, a to souhlas města. Pokud ho samospráva vydá, mohl by podle místostarosty být dům hotový do roka. Další automatizovaný parkovací dům se má stavět v Kopečné ulici v centru.
     Vinohradská radnice vytipovala osm lokalit, kde by mohly vzniknout parkovací domy. Podle Karáska se však ukázalo jako problematické najít pozemek, který by byl právně volný a nezatížený restitucemi.
     Parkovací domy jsou podle radničních zástupců jediným řešením pro majitele aut, kteří na sídlišti bydlí. Vinohrady mají 15.000 obyvatel a parkovacích stání by bylo třeba o tisíce víc, než jich je v městské části dnes. "Je to každodenní bitva. Čím dál víc se zkracuje denní doba, po kterou zaparkujete, a čím dál horší jsou problémy s tím, kde auta stojí," popsal nedávno místostarosta Jiří Pustina (ODS). Výsledkem je, že auta stojí, kde se dá, což kritizují například hasiči.
     Problémy s parkováním mají i na ostatních brněnských sídlištích. Situaci řeší různě, mnohde budují parkovací plochy na úkor zeleně, jinde zvažují zavedení systému rezidenčního parkování. Podle jiných však nelze nikdy poptávku po parkovacích místech nasytit, protože vozů přibývá rychleji než parkovacích míst. Mnozí obyvatelé sídlišť mají v  rodině klidně pět nebo šest aut, řekl vinohradský starosta Jiří Čejka (ČSSD).
0 komentářů
přidat komentář