Demolice čtyřpodlažního paneláku v H. Brodě začne za dva týdny

Vložil
ČTK
01.11.2011 23:55
Havlíčkův Brod

Havlíčkův Brod - Bourání čtyřpodlažního panelového domu v Havlíčkově Brodě začne asi za dva týdny. Budovu s 18 byty na Smetanově náměstí dělníci postupně rozeberou. Části panelů budou sešrotovány a betonová drť se využije jako materiál na stavbách, řekl dnes novinářům radní Libor Honzárek. Radnice nechává nyní již neobydlený panelák odstranit, protože kazí vzhled městského centra. Za demolici, která má skončit v polovině prosince, zaplatí 2,8 milionu korun.

    Podle Honzárka se zřejmě bude bourat první panelový dům na Vysočině. Bude to prý možná i první panelák v zemi, který se odstraňuje čistě jen z urbanistických důvodů. Dům stojí blízko památného Havlíčkova domu. Zabírá místo mezi dvěma náměstími, historickým Havlíčkovým a Smetanovým, jemuž dominuje socialistická panelová zástavba. Poslední nájemníci se odstěhovali během léta, vybrat si mohli jiný městský byt.
    O demolici se postará firma ŽSD Modřany, která do města dopraví i recyklační linku. Smlouva mezi ní a radnicí by měla být podepsána v tomto týdnu. Pak se bude z domu odstraňovat vnitřní vybavení, včetně kuchyňských linek, oken a dveří. Bourat se panelák bude pomocí speciálního bagru, a to od střechy k základům. Panely se budou drtit na menší části a odvážet na okraj města k recyklaci.
    Průběh prací se musí přizpůsobit lokalitě, v níž dům stojí. Jde o území, pod nímž se nacházejí sklepy. Okolní komunikace budou kvůli bourání uzavřeny od 14. listopadu.
    Po odstranění domu mají dělníci na uvolněném místě udělat chodník navazující na uličku vedoucí z historického náměstí kolem Havlíčkova domu. Zbývající část bude zatím zatravněna. O jiném využití tohoto pozemku ještě radnice nerozhodla.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Plevel
Rivass
02.11.11 12:29
zobrazit všechny komentáře

Související články