Málo místa má v metropoli Mexika vyřešit "zemědrap"

Vložil
ČTK
01.11.2011 21:05
Mexiko - Pětašedesát pater má mít pyramida ze skla a oceli, kterou pro historickém náměstí v hlavním městě Mexika navrhli mexičtí architekti. Na rozdíl od klasických mrakodrapů má ale podle CNN první "zemědrap" na světě mířit ke středu země. Zhruba 300 metrů hluboká konstrukce má nabídnout další kancelářské a obytné plochy, jejichž rozšiřování prý v Mexiku brání stávající legislativa.

    "V Mexiku je velmi málo místo pro další budovy, a podle zákonů nemůžeme jít nad osm pater, takže jediná cesta bylo jít dolů," řekl podle CNN Esteban Suárez, spoluzakladatel společnosti BNKR Arquitectura, která za návrhem podzemní budovy stojí. Má tvar obrácené pyramidy s centrální propustí, která by zajišťovala přísun denního světla a ventilaci.
    Podle Suáreze by se v prvních deseti patrech nacházelo muzeum o dějinách města. V dalších deseti patrech by vznikly byty a ve zbývajících kanceláře a obchodní prostory.
    Více přirozeného světla by se do spodních částí budovy mělo dostat pomocí systému optických vláken, tuto možnost však architekti teprve zkoumají. Chybět nemají ani vestibuly s rostlinami a stromy, které by zlepšily kvalitu vzduchu a zřejmě i poněkud stísněnou atmosféru v podzemí. Zdroje obnovitelné energie pak podle návrhů budou turbíny poháněné nahromaděnou podzemní vodou. Na otázku, zda to bude stačit na celodenní dodávky proudu pro kanceláře, ale Suárez nedokázal odpovědět.
    Pokud se bude stavět, měla by se budova nacházet pod ústředním mexickým náměstím Zócalo, které patří mezi největší na světě. "Je tam ohromný prázdný prostor, díky kterému je to ideální místo pro takový projekt," řekl podle CNN 32letý architekt. Upozornil, že hloubená stavba by nenarušila historické panorama mexické metropole a mohla by také pomoci vyřešit problém rozšiřování velkoměsta do okolí.
    Suárez s kolegy nyní projekt představují místním úřadům. Kdyby dostal zelenou, vyšel by podle odhadů na 800 milionů dolarů (asi 14 miliard korun).
0 komentářů
přidat komentář