Muzeum Techmania v Plzni za 600 milionů zvětší výstavní plochy

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
29.10.2011 20:40
Plzeň

Plzeň - Na začátku příštího roku by mělo plzeňské muzeum Techmania Science Center, zaměřené na popularizaci vědy, zahájit rozsáhlou rekonstrukci a výrazné rozšíření výstavních ploch. Do roku 2014 se expoziční plocha v interiérech zvětší ze současných 3000 metrů čtverečních na čtyřnásobek. Expozice se rozšíří po celé současné hale a v sousední památkově chráněné budově ASAP bude už na podzim 2013 otevřeno nové supermoderní planetárium, řekl ČTK ředitel muzea Vlastimil Volák.

    Na dokončení projektu má muzeum dostat 600 milionů korun z operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Projekt už byl vybrán, ministerstvo školství by mělo 15. prosince vydat rozhodnutí o jeho financování, uvedl Volák.
    Techmania funguje tři roky a její roční návštěvnost je přes 70.000 lidí. Nabízí expozice zaměřené na popularizaci vědy, fyzikálních jevů, představuje rekonstruované historické lokomotivy, parní stroj a další exponáty. Po rozšíření plochy má vzniknout devět nových expozic a muzeum má ambice na statisícové roční návštěvnosti.
    "V části rozšíříme naše expozice, které budou zaměřené na další cílové skupiny, které teď jsme nebyli schopni pokrýt - tedy hlavně malé děti, první stupeň základních škol a rodiny s dětmi. Zejména rozšíříme nabídku pro školní skupiny," vyjmenoval ředitel. Školy budou využívat vybavené laboratoře, jaké si samy většinou nemohou dovolit. Lektoři Techmanie budou schopni díky časté praxi předvádět pokusy, ke kterým se učitelé dostanou třeba jen jednou za rok.
    Unikátem má být také planetárium s moderní technologií. "V této chvíli jsou v Evropě pouze dvě instalace tohoto zařízení. Je to zařízení, které umožňuje promítat na kulovou plochu 3D obraz," přiblížil Volák. Promítat se přitom mohou astronomické programy i další výuková témata - lidské tělo, podmořský svět a další. Díky zaoblené projekční ploše a 3D technologii se tak diváci ocitnou přímo ve středu děje.
0 komentářů
přidat komentář

Související články