Ústečtí památkáři se nastěhují do opraveného zámku

Vložil
ČTK
26.10.2011 20:20
Ústí nad Labem

Ústí nad Labem - Ústecká pobočka Národního památkového ústavu se příští rok nastěhuje do zámku v Krásném Březně. Rekonstruovaná historická budova bude slavnostně otevřena 8. listopadu. Náklady na opravu činily téměř 100 milionů korun. ČTK to dnes řekl mluvčí ústeckého pracoviště Národního památkového ústavu Petr Soukal.
    Náklady hradilo ministerstvo kultury. Samotná oprava objektu stála 90 milionů korun, přibližně deset milionů korun je částka za úpravu interiéru.
    Památkáři dosud sídlí v pronajaté budově v  centru města. S rekonstrukcí zámku v Krásném Březně se mělo začít původně už v  roce 2006, zahájení se ale posunulo kvůli koupi vedlejšího kostela svatého Floriána, který se v roce 2009 stal kulturní památkou. Počátek rekonstrukce zdržela i reorganizace NPÚ.
    Ústečtí památkáři spravují 11 přístupných hradů a zámků. Loni je navštívilo 161.313 lidí. Letos hlásí kasteláni meziroční nárůst turistů, a to hlavně díky chladnému létu. Na poslední říjnový víkend připravila řada zámků akce spojené s ukončením sezony. Zámeckými interiéry často provedou návštěvníky strašidla, někde zajistili prohlídky určené pouze dětem.
0 komentářů
přidat komentář