Praha bude aktualizovat zásady územního rozvoje

Vložil
ČTK
26.10.2011 14:55
Praha

Praha - Praha bude aktualizovat zásady územního rozvoje. Dokument, který je nadřazen územnímu plánu, byl v minulosti několikrát úspěšně napaden u soudu. Rada dnes schválila zprávu, která dosavadní uplatňování zásad hodnotí. Odsouhlasit ji ještě musí zastupitelstvo, poté se stane podkladem pro aktualizaci, řekl dnes novinářům náměstek primátora Josef Nosek (ODS).
    Aktualizace by podle Noska měla odstranit rozpory, které jsou mezi územním plánem a zásadami územního rozvoje. Právě ty se podařilo úspěšně napadnout odpůrcům pražského okruhu nebo koridoru vysokorychlostní tratě mezi Prahou, Brnem a Vídní.
    Nosek dodal, že vedení Prahy považuje zásady územního rozvoje pro Prahu za zbytečný dokument. Sloužit totiž má pro kraje, aby mohly dát do souladu územní plány sousedních obcí. Pro hlavní město by tak měly být zásady a územní plán prakticky totožné. Rozpory mezi nimi ale využívají lidé, kteří bojují proti velkým stavbám. "Kdo nesouhlasí s územním plánem a chce škodit, tak použije zásady územního rozvoje," poznamenal Nosek. Jedná proto s  ministerstvem pro místní rozvoj, aby byly zásady pro Prahu zrušeny.
    Rada dnes zároveň projednala zásadní připomínky městských částí k připravovanému konceptu územního plánu. Podle Noska jich úřad obdržel několik set, většinu se mu podařilo jednáním s jednotlivými radnicemi vyřešit. U téměř 70 se ale shoda nepodařila najít. Městská část Ďáblice například nesouhlasí s rozšířením tamní skládky, Suchdol protestuje proti silničnímu okruhu.
    Radní podle Noska schválili doporučení, jak by se Praha měla k těmto připomínkám postavit, a předala je zastupitelstvu. To o nich bude rozhodovat příští čtvrtek.
    Koncept územního plánu Praha chystá již několik let. Jeho přijetí se neustále oddaluje. Nosek dnes řekl, že by jej chtěl zastupitelům předložit ke schválení "v nejbližších měsících".
0 komentářů
přidat komentář