Ve vyšebrodském klášteře začala obnova interiérů kostela

Vložil
ČTK
23.10.2011 19:30
Vyšší Brod (Českokrumlovsko) - Ve vyšebrodském klášteře začala po 83 letech obnova interiérů opatského kostela Nanebevzetí Panny Marie. Rekonstrukce jeho střechy skončila letos na jaře. Práce budou dokončeny příští rok v létě. ČTK to řekl převor Justin Berka. Kostel tak bude připraven na Hornorakouskou zemskou výstavu, jež se bude konat v roce 2013. Její návštěvníky na české straně bude do Vyššího Brodu přitahovat nová klenotnice s dosud ukrývaným křížem Záviše z Falkenštejna.

    "Poslední oprava interiérů kostela byla v roce 1927 za pana opata Tecelína. Bez dotace z evropských fondů bychom na ni neměli. Celou akci navíc deseti miliony korun předfinancuje krajský úřad," uvedl převor. Za celkem zhruba 14 milionů korun budou mimo jiné vyměněny elektroinstalace a opraveny omítky. Generální oprava střechy, jež trvala čtyři roky, stála 12 milionů a přispělo na ni ministerstvo kultury z Programu záchrany architektonického dědictví. Střecha byla v dezolátním stavu, do kostela zatékalo, tesaři museli vyměnit trámy z 15. století poškozené dřevomorkou.
    Do Hornorakouské zemské výstavy, která se bude v roce 2013 konat ve Freistadtu, Bad Leonfeldenu a na druhé straně hranic na Českokrumlovsku, bude v klášteře vybudována nová expozice středověkého umění a klenotnice na Závišův kříž v takzvané rožmberské oratoři.
    Majetek, který byl cisterciákům navrácen v roce 1990, je podle převora obnoven ze zhruba 60 procent. Třeba chátrající pivovar stále ještě spravuje Pozemkový fond a hospodářské budovy patří bytovému družstvu Most v likvidaci. Cisterciáky v nejbližší době čeká ještě úprava klášterního nádvoří. V úmyslu mají obnovit takzvanou soudní budovu s barokními freskami. V létě se na ní podařilo zrekonstruovat střechu.
    Kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Vyšším Brodě pochází ze 13. století, celý klášterní komplex byl dokončen až v polovině 14. století. Od počátku budování kláštera se s ním počítalo jako místem rodových pohřbů Rožmberků. Od druhé poloviny 13. století do roku 1612 tam bylo pohřbeno deset až 12 generací tohoto rodu, pak i několik desítek opatů kláštera a další šlechtici spříznění s Rožmberky nebo s klášterem. Patří mezi ně i popravený Záviš z Falkenštejna a Petr I. z Rožmberka, který mimo jiné nechal pro klášter zhotovit cyklus slavného Mistra vyšebrodského oltáře.
0 komentářů
přidat komentář

Související články