Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Citlivá rekonstrukce podkarpatské Filharmonie Artura Malavskiého <nobr>v Řešově</nobr>
Citlivá rekonstrukce podkarpatské Filharmonie Artura Malavskiého v Řešově

Stávající budova řešovské filharmonie byla navržena skupinou varšavských architektů, známých jako "Tygři" (Waclaw Kryszewski, Jerzy Mokrzyński a Eugemuis Wierzbicki) a pochází z konce 60-tých let 20. stol. Díky použití současných technologií byla původní řešení modernizována při zachování atmosféry funkcionalistického modernismu. Největší předností původní filharmonie byla její akustika a její zachování bylo i jedním z hlavních cílů generální rekonstrukce. Také proto byly všechny závěsné stropy a příčky nového sálu osazeny akustickými panely, vyráběnými na bázi sádrovláknitých desek FERMACELL.

Město Řešov leží v jihovýchodním Polsku a s cca 180.000 obyvateli je metropolí Podkarpatského vojvodství. Historie řešovské filharmonie Artura Malawskieho (polský skladatel, žil v letech 1904-1957) se datuje do roku 1954, současná budova, ve které filharmonie koncertuje, vznikala v letech 1967-1973. Filharmonie je dvoupodlažní, částečně podsklepená, s rovnou střechou. V objektu se nachází koncertní sál s kapacitou 777 posluchačů, komorní sál pro 206 osob, obslužná zóna pro diváky s halou, foyer, šatnami a toaletami, zázemí pro hudebníky s šatnami a dále administrativní a technické prostory. Navzdory rozšířenému názoru o uspokojivém technickém stavu budovy byl nezbytný výrazný zásah do její struktury. Analýza instalačního vybavení prokázala jeho špatný technický stav a nutnost výměny. Použití těžkých železobetonových desek a k nim zavěšeného, vhodně upraveného akustického stropu se osvědčilo, avšak požadavky na nové funkce, technologie a především požární předpisy si vynutily částečnou modernizaci těchto řešení. Akustické prvky v obou sálech vůbec neodpovídaly současným polským předpisům o protipožární ochraně budov. Navíc se ukázalo, že nahrazení zastaralé a nefunkční techniky neuvolnilo dodatečný prostor, ba naopak - vyžadovalo zvětšit plochu. Rozměry nových centrál byly spojené s navržením vyšších místností za účelem obsluhy zařízení a zaručení příslušné akustické izolace. Pro zajištění komfortu užívání objektu bylo nezbytné získat dodatečnou plochu především v prostorách zázemí (místnosti pro umělce a scénické sklady). Také jediné existující sociální zařízení pro diváky nesplňovalo současné nároky - nebylo např. přizpůsobeno pro handicapované osoby s omezenou pohyblivostí.

Projekt tak zahrnoval rekonstrukci a opravu budovy samotné filharmonie, dále pak výstavbu nového technického objektu a podzemního parkoviště. Veškeré kroky byly podřízeny stávajícímu, výraznému urbanistickému uspořádání. Cílem bylo zachovat věrnost úpravám, jaké zvolili jejich tvůrci (slavná skupina "Tygři") a pouze konzervátorskými zásahy a nepostřehnutelným přidáním prvků současné techniky ovlivnit komfort užívání tohoto krásného objektu. V průběhu rekonstrukce byla zateplena fasáda i střecha filharmonie, vyměněna byla střešní krytina a plastové díly na průčelí za hliníkové, opravou prošly vstupní schody, zábradlí, okenní mříže a prvky dveří. Kompletní obměnou prošla veškerá technika (elektroinstalace, vzduchotechnika) a interiéry koncertního a komorního sálu.

Rekonstrukce stála 36 mil. PLN (cca 200 mil. Kč), z toho 85 % spolufinancovala EU v rámci ROP. Budova filharmonie byla rok uzavřená - rekonstrukční týmy strhaly její interiér na holý beton a poté jej budovaly od začátku. Riziko generální rekonstrukce bylo velké - doslova v každé fázi prací bylo možné pokazit největší přednost filharmonie - jednu z nejlepších akustik v Polsku. Dosažení minimálně takové akustiky jako před rekonstrukcí bylo prioritou. Interiér lze kdykoliv změnit, ale akustika už tak snadno vylepšit nejde. Specialisté z Krakova proto vytvořili akustický model sálu a poté v každé fázi prací prováděli průzkumy. V bezozvěnové komoře zkoumali dokonce stará křesla a poté různé modely křesel nových, aby bylo možné zvolit ta ideální. Všechny závěsné stropy a příčky nového sálu byly osazeny akustickými panely, vyráběnými na bázi sádrovláknitých desek FERMACELL. Ty musely splňovat nároky nejen na prvotřídní akustiku, ale i požadavky současné protipožární ochrany. Použité akustické panely v sobě spojují akustické, protipožární a estetické vlastnosti a díky tomu je lze použít v prostorách jako jsou koncertní sály, divadla, kina a hotely.



Dr. Ing. Tadeusz Kamisiński, vedoucí Laboratoře technické akustiky při Katedře mechaniky a vibroakustiky Hornicko-hutnické akademie v Krakově, který byl zvukovým konzultantem při rekonstrukci filharmonie, vysvětluje důvody použití akustických desek na bázi sádrovláknitých desek FERMACELL: "Hlavním akustickým systémem byl materiál obložení vyrobený ze sádrovláknitých desek FERMACELL, potažených dýhou. Na většině ploch byly použity plné prvky, zatímco perforované na části zadní stěny a ve dveřních výklencích. Strop tvoří trojúhelníkové plochy s délkou strany 3 m. Byly zkonstruovány podle vzoru ploch použitých před rekonstrukcí, avšak vyrobeny z nehořlavých sádrovláknitých desek s dvojitou tloušťkou pro zvýšení plošné hmotnosti systému. Značná velikost jednotlivých stropních dílů zajišťuje rozptyl a přenos zvuku v širokém frekvenčním pásmu."

Jedním z problémů akustiky hlavního sálu před rekonstrukcí byla nevyváženost akustického pole, což způsobovalo špatnou slyšitelnost smyčcové sekce na jedné straně prostoru. A i tuto otázku se podle Tadeusze Kamisiňkého podařilo vyřešit: "Nevyváženost charakteristiky
intervalu ozvěny způsobovala narušení jasnosti zvuku. V místech hlediště s dobrým odposlechem převažoval přímý zvuk. Po modernizaci sálu se charakteristika intervalu ozvěny vyvážila a to vedlo ke zlepšení parametru jasnosti. Potvrdilo to pozitivní sluchové hodnocení hudebníků i milovníků hudby."

Generální rekonstrukce umožnila přístup ke všem prvkům elektrické, teletechnické a technologické instalace, tj. k digitálním projektorům či svítidlům scénického osvětlení. Podle plánů investora bylo pódium uzpůsobeno pro pořádání různých akcí: koncertů, hudebních představení, konferencí a příležitostných filmových projekcí. Jeho plocha zajišťuje pohodlný prostor pro symfonický orchestr (v kompletním složení, tedy asi pro 110 osob) a sbory (asi 100 osob). Z tohoto důvodu byla podlaha pódia vybavena systémem korekčních plošin, což zaručuje možnost volných úprav jejího vertikálního profilu. V přední části je možné snížit úroveň jeviště na úroveň hlediště - pódium se tak zkrátí (výborné řešení pro komorní koncerty) a hlediště lze zvětšit přistavěním dodatečných řad. Úroveň jeviště lze také přizpůsobit potřebám konference a jednoúrovňové uspořádání umožňuje pořádání představení povahy tanečně-baletní, operní apod. Jeviště je navíc vybaveno prohlubní pro orchestr - bylo navrženo dvojdílné propadliště s možností změny jeho konfigurace, např. snížením z úrovně pódia na úroveň první řady hlediště, což zároveň umožňuje dopravu mobilního vybavení.
Nad plochou jeviště je instalován systém splňující současné požadavky na prvky jevištní mechaniky (linkové a bodové zdviže), dále pak světelné rampy a závěsné systémy, na nichž jsou instalována zařízení pro ozvučení sálu. Systém umožňuje pořádat akce s parascénografickými prvky a zavěšovat vizuální identifikační prvky sponzorů a partnerů realizovaných projektů. Pódium je vybaveno roztahovací oponou a filmovým plátnem.
V komorním sále byla navržena úplná změna uspořádání a vzhledu interiéru. Hlediště bylo řešeno jako kruhová výseč a nad ním byl vytvořen vějíř akustických prvků, který se rozvíjí směrem od jeviště. Tímto způsobem byly výrazně zlepšeny akustické podmínky interiéru. Tento postup navíc zdůraznil komorní povahu prostoru. V administrativních prostorách byly provedeny korekce funkčního uspořádání a změněn jejich vzhled.



Základní data:
Realizace: RekonstrukceFilharmonie Artura Malawskiého v Řešově
Projekt: KKM Kozień Architekci
Datum realizace: 2010
Investor: Filharmonie Artura Malawskiého v Řešově
Celková plocha: 7 573 m²
Generální dodavatel: Budimex Dromex SA
Suchá výstavba interiérů: stropy a stěny osazené speciální akustickou úpravou provedenou na bázi sádrovláknitých desek FERMACELL
Zdroj: Fermacell
Vložil: Tisková zpráva, 11.11.11 07:00
Návštěvnost: 5067 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.