Šlapanice si nechají zpracovat studii rozvoje do roku 2020

Zdroj
Lucie Kučerová
Vložil
ČTK
19.10.2011 22:50
Šlapanice (Brněnsko) - Šlapanice u Brna si od univerzitních kapacit chtějí nechat zpracovat rozvojovou studii. Měla by popsat například to, jakých služeb a možností je ve městě nadbytek, co naopak chybí a pojmenovat vhodné plochy pro rozvoj. Dokument má popisovat možnosti rozvoje do roku 2020. Součástí má být i průzkum toho, jaké představy a potřeby mají městští obyvatelé, řekl ČTK místostarosta Svatopluk Novák (ČSSD).
     Podle Nováka by studii měli zpracovávat univerzitní odborníci a do dílčích výzkumů se mohou zapojit i  studenti. Umožní to prý, aby se na výsledku podíleli experti z různých oborů. Cena by podle něj také měla být nižší, než kdyby si Šlapanice podobnou studii objednaly u odborné firmy. Výsledky mají být k dispozici v tomto volebním období, dodal místostarosta. Město je použije například pro přípravu nového územního plánu.
     Podle místostarosty skončila doba, kdy se rozvoj města mohl plánovat podle "pocitů". Studie má dát zastupitelstvu argumenty, proč některou zónu vyčlenit pro bydlení, jinou pro průmysl a jinde trvat na zachování zemědělské půdy. Dokument se má věnovat dopravě i demografii, má například namodelovat, jak bude šlapanická populace stárnout a jaké potřeby z toho budou vyplývat.
     Ceněné budou podle Nováka i negativní odpovědi. "Trh v oblasti realit je dnes přesycen, teď je problém prodat byt nebo domek, a není to jen důsledek krize," uvedl místostarosta. Podle něj však zastupitelé musí mít podklad, aby mohli říct například to, že "v územním plánu není zapotřebí fixovat takové plochy pro bytovou výstavbu, protože za poslední dva nebo tři roky jsme bytů obsadili jen tolik a tolik".     
     Šlapanice leží na jihovýchodě brněnské aglomerace, z Brna tam vede trolejbusová linka. Město má asi 7000 obyvatel a v  posledních letech rychle rostlo. Limitem rozvoje je však v posledních letech hlavně doprava, dojíždění do Brna, podle místních znamená denní popojíždění v  kolonách. Město mělo získat druhou přímou silnici do Brna, její stavba se však pojila s výstavbou rozsáhlé průmyslové zóny. Záměr investor i kvůli krizi zatím pozastavil.
0 komentářů
přidat komentář