Ministerstvo prohlásilo za památku jen část gotických sklepů

Vložil
ČTK
19.10.2011 22:30
Praha

Praha - Ministerstvo kultury prohlásilo za kulturní památku pouze část gotických sklepů u pražské Národní třídy. Zachována bude jejich větší část poblíž obchodního domu. ČTK to dnes řekl šéf pražských památkářů Jan Kněžínek. Prohlášení v takovém rozsahu požadoval investor, který chce v místě postavit multifunkční stavbu Copa centrum. Ministerstvo prohlásilo na žádost archeologů celé sklepy památkou již na přelomu roku, ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09) ale rozhodnutí zrušil a věc vrátil k novému řízení.
     O vyhlášení rozhodl odbor památkové péče ministerstva, účastníci řízení mají nyní čas na podání rozkladu, sdělil ČTK mluvčí ministerstva kultury Stanislav Brunclík. Možná tak učiní archeologové z Akademie věd. Pokud by rozklad podán nebyl, musí dokument ještě podepsat ministr. "Může to nebo nemusí podepsat, ale až po uplynutí odvolací lhůty," poznamenal Brunclík. Besser podle něj materiál zatím neviděl, byl o něm pouze "rámcově informován".
     Archeologové z  Akademie věd s rozhodnutím nesouhlasí a po prostudování zdůvodnění budou zvažovat podání rozkladu, řekl ČTK Jan Mařík z Archeologického ústavu Akademie věd. Šéf archeologů NPÚ Jaroslav Podliska se zatím nechtěl k záležitosti vyjadřovat, protože neměl možnost si odůvodnění prostudovat. V minulosti se ale zástupcům NPÚ schválená varianta nezamlouvala.
     Za památku má být podle Maříka prohlášena severní část sklepů. Zahrnuje šest místností, které tvoří tři sklepy. "Ty jsou ve výborném stavu," řekl Kněžínek. Zachována by neměla být menší, jižní část, která je podle zástupců Copa centra i Kněžínka ve špatném stavu. Podle archeologů by měly být sklepy zachovány jako celek.
     Lidé seznámení s okolnostmi případu podobné rozhodnutí očekávali. Někteří z nich poukazují na to, že investorem stavby je podnikatel Sebastian Pawlowski, který byl v minulosti často spojován s vedením Prahy. Magistrátu například pronajímá Škodův palác.
Sklepy archeologové z Národního památkového ústavu odkryli před více než dvěma roky. O jejich existenci věděli, překvapila je ale jejich zachovalost.
     Podle archeologů o sklepech věděl i investor, a mohl proto projekt přizpůsobit. "Žádná z námitek, které Copa centrum vzneslo ve spise, neříká, že by stavba nebyla při zachování sklepů realizovatelná. Myslím, že úbytek pěti parkovacích míst opravdu neznamená zcela zásadní věc," řekl minulý týden Mařík.
     Rozhodnutí se nelíbí ani dalším odborníkům. "Myslím si, že to není správné řešení. Je to jedna z ukázek, jak se to dělat nemá," poznamenal památkář a stavební inženýr Václav Jandáček. Za památku měl být podle něj vyhlášen celý areál, nebo nic. Proti se staví také Jakub Bachtík z Klubu za starou Prahu, který rozhodnutí označil za nesmyslné. "Nechápu, proč je hodnota jižních sklepů nižší než těch severních," řekl. "Je to precedentní rozhodnutí, které ukazuje, jak bude ministerstvo v této věci rozhodovat," dodal.
     Kritiku vyvolalo již červencové rozhodnutí Bessera, kterým zrušil prohlášení sklepů za památku. Ministr byl v minulosti ostře kritizován i za další kroky, prý jeho rozhodnutí nahrávají developerům. Kritikům se například nelíbí schválení demolice domu na Václavském náměstí nebo postoj ministra v  kauzách o zachování nákladového nádraží Žižkov.
0 komentářů
přidat komentář

Související články