Chrastava má tři unikátní zvedací lávky a chystá ještě čtvrtou

Vložil
ČTK
17.10.2011 20:30
Chrastava (Liberecko) - V Chrastavě na Liberecku slouží ode dneška další povodňové unikáty - tři zvedací lávky přes řeku Jeřici. Lávky ze železa a dřeva nahradily mostky, které loni v srpnu vzala povodeň. Nebudou poslední, město se chystá postavit ještě jednu. U příležitosti převzetí lávek to dnes ČTK řekl starosta Chrastavy Michael Canov. Lávky ale nejsou jediným povodňovým unikátem ve městě, už rok slouží obyvatelům unikátní lanovka architekta Martina Rajniše, která také vznikla na místě stržené lávky.

    "V případě tří nových lávek jsme hledali řešení, které by dokázalo odolat i povodni, jaká tady byla loni, a projektant nám doporučil hledat typ lávek, které by se daly zvednou," řekl Canov. Lávky, které město zvolilo, by podle něj měly odolat i extrémní vodě. "Podle našich informací je to v České republice unikát," dodal starosta. Zvednutí mostů má podle něj dvě výhody - jednak už je voda neodnese a navíc nebudou lávky sloužit jako zábrana v korytě, o kterou se mohou zastavit naplaveniny a vytvořit přehradu.
    Radnice za lávky zaplatila třikrát dva miliony korun. Většinu nákladů uhradilo město z dotace na obnovu po povodni, zbytek z veřejné sbírky. Lávky jsou na březích upevněné na vždy na dvou sloupech, po nichž se mohou posouvat nahoru a dolů. Jejich zvednutí ale není snadnou záležitostí.
    "Nezvednou se za dvě minuty, čtyřem hasičům to trvá hodinu, dolů to jde podstatně rychleji - asi 20 minut," vysvětlil Canov. Na každé straně mostu musí dva hasiči otáčet klikou, aby se most při každém otočení posunul o dva milimetry nahoru. Radnice zvažuje, že hasiče do budoucna vybaví motory, které by most zvedly rychleji. "To jsou ale další náklady," přiznal Canov.
    Chrastava je jedním z měst v Libereckém kraji, které loňské povodně postihly nejvíce. Tisíciletá voda způsobila jen na obecním majetku škody za 180 milionů korun. Proud vody odnesl čtyři mosty a sedm lávek, zboural několik domů, další museli později zdemolovat. Ještě dnes jsou ulice ve městě rozkopané a přes Jeřici vede provizorní most. "Ve městě se intenzivně staví, celkem to představuje na 40 akcí, z nichž většina bude hotova ještě do zimy," řekl Canov. Akce za více než 100 milionů korun hradí z velké části dotace z ministerstva pro místní rozvoj. Desetiprocentní spoluúčast zaplatí radnice z povodňové sbírky.
0 komentářů
přidat komentář

Související články