Zahájení mezinárodního workshopu 'Liberec město s vizí'

Zdroj
Ateliér Liberec, FUA TUL
Vložil
Tisková zpráva
11.10.2011 22:00
V neděli 9. října 2011 začal na liberecké Fakultě umění a architektury intezivní týdenní mezinárodní workshop zaměřený na strategii dalšího rozvoje města pod vedením Ivany Bendové ze šanghajské kanceláře Archis a profesora urbanismu Jiřího Klokočky z belgické školy architektury Sint-Lucas za asistence profesora Jiřího Suchomela z hostící školy.  Čtrnáct belgických a šest českých studentů vychází ze širších analýz, které byly zpracovány na škole v 'Ateliéru Liberec' pod vedením Zdeny Zedníčkové a Jiřího Janďourka v předcházejícím semestru.

Pozornost je tentokrát úzce zaměřena na čtyři palčivá témata. Prvním místem je hlavní nádraží s bariérou tělesa kolejí, které separuje zhruba třetinu města od historického centra. Druhým tématem je role vodního elementu ve městě. V této úloze se kromě začlenění konceptu protipovodňových opatření do úprav okolí řeky budou studenti zabývat celkovým oživením okolí Nisy, jak po stránce urbánní a funkční struktury, tak i otázce navrácení řeky městu. Třetím námětem je historicky cenné okolí Papírového náměstí, které si díky odlivu intezivních aktivit v nedávné minulosti uchovalo svůj původní ráz. Úkolem je navrátit kvalitní veřejný prostor s povědomím historických souvislostí místa prořídlé Lucembruské ulici. Posledním tématem je neidentifikované prázdno sídliště Rochlice na jihu Liberce, kde při navrhování půjde především o zkvalitňování stávajícího veřejného prostoru.
Nepůsobivějším zážitkem prvního dne, kdy se konala expedice na Ještěd, bylo dokonalé načasování průhledů na město a okolí v jinak jednolité šedé dece mraků krátce po dobytí vrcholu kopce. Druhý den následovalo obeznámení s městem a pomyslná exkurze do historie Liberce a specifik jeho “heterogenní” struktury. Po absorbování problematiky mohly v úterý pětičlenné smíšené týmy konečně začít se samotným navrhováním.
Výsledky tohoto mezinárodního workshopu se stanou součástí finálního elaborátu “Vize Liberec”, kde budou použity jako konkrétní příklady, jak postupovat při naplňování strukturálního plánu města.

0 komentářů
přidat komentář

Související články