Turnov finančně podpoří opravy architektonicky zajímavých budov

Vložil
ČTK
11.10.2011 20:10
Turnov (Semilsko) - Turnovská radnice chce přispět na opravy vlastníkům domů v městské památkové zóně, které ale samy památkami nejsou. I pro ně totiž platí přísnější pravidla, která musí majitelé během oprav dodržovat. Na rekonstrukce těchto domů však nemohou běžně získat dotace. Město jim proto od příštího roku nabídne příspěvek z nového fondu, který vytvoří. Radnice navrhuje, aby v něm pro rok 2012 bylo tři čtvrtě milionu korun, řekl dnes ČTK vedoucí Odboru školství, kultury a sportu René Brož.

    Seznam staveb, které mohou finanční podporu získat, se ale neomezí jen na památkovou zónu. Lidé z městské památkové komise spolu s odborníky z Národního památkového ústavu v Turnově vytipovali další architektonicky nebo historicky významné budovy, které ji mohou získat také. "Nejsou zkaženy nějakou zásadní přestavbou nebo jsou to zajímavé objekty vilového charakteru," popsal vedoucí odboru. Tento seznam čítá asi tři desítky budov a je možné jej doplnit.
    Podmínky přidělení peněz bude muset posoudit památková komise. "Vlastník přijde s nějakým záměrem a ve chvíli, kdy bude komisi vyhovovat materiálově a technicky, budeme jednat, jakou částku by město mohlo ze svého rozpočtu přispět," nastínil Brož. Město ale podle něj nebude platit většinu nákladů.
    Pro příští rok se zatím zvažuje částka 750.000 korun. Rozhodující slovo budou mít zastupitelé při schvalování rozpočtu. O něm se bude v Turnově tradičně hlasovat až na začátku příštího roku. Podle vedení radnice je důvodem k vytvoření fondu v prvé řadě snaha zajistit centru města atraktivní vzhled. Podobný systém už několik let funguje například v Jilemnici.
0 komentářů
přidat komentář

Související články