Nikdy nedokončený hotel v Teplicích už mizí, nahradí ho obchody

Zdroj
Jan Beránek
Vložil
ČTK
10.10.2011 20:05
Teplice

SIAL architekti a inženýři spol. s r.o.

Sousední projekt Nová Galerie Teplice
Teplice - Už několik týdnů likvidují dělníci budovu nikdy nedokončeného hotelu na rohu náměstí Svobody v Teplicích. Byla vyprojektovaná na konci komunistické éry studiem SIAL, ale jako jediná z celého bloku se nedočkala dokončení a následujících 20 let se z ní využívala jen dolní patra. Teď má zmizet a udělat místo obchodnímu centru za zhruba miliardu korun, které tam staví firma JTH místního podnikatele Jaroslava Třešňáka. Kritici míní, že centrum města není na nával aut připravené.
    V 60. letech plánovači zamýšleli centrum historického města zbořit a postavit nové, panelové a méně hutné. Buldozery začaly postupně ničit jihozápadní část centra a odnesly to i domy navazující na Dlouhou ulici včetně hotelu Radnice. To už se ale psala 80. léta a v Teplicích začalo tvořit liberecké architektonické studio SIAL, které vyprojektovalo na svou dobu velmi netradiční domy, respektující tradiční strukturu ulic. Z nového hotelu na místě Radnice se ale stihl postavit jen skelet, později používaný jen do výše prvního patra.
    Teď mizí. "Bourací práce zaberou zhruba dva měsíce a neměly by okolí zatížit víc, než je nezbytně nutné. Do šestnácti měsíců od zahájení výstavby se občanům města a blízkého okolí rozšíří nákupní možnosti o desítky nových obchodů," informovala dnes JTH v tiskové zprávě.
    Nová nákupní galerie ponese název Fontana; má stát zhruba miliardu, nabídnout v pěti podlažích 20.000 metrů čtverečních obchodních a zábavních prostorů i 400 parkovacích míst v podzemním parkovišti. Investoři se nezájmu nebojí; v Teplicích prý připadá na 1000 obyvatel jen 570 metrů moderních obchodních ploch, zatímco po otevření Fontany se jejich množství zdvojnásobí. Klíčový prodej potravin by měl obstarávat Spar, oznámil investor.
    Relativní nedostatek velkých obchodních center v osmdesátitisícové aglomeraci ovšem zřejmě způsobí paradoxní situaci - budou se stavět hned dvě naproti sobě. Během příštího roku má zmizet i obchodní dům Prior, jehož přestavba na podobně velkou nákupní galerii má vyjít asi na 1,2 miliardy korun.  má otevřít také na jaře 2013, nabídnout shodných 20.000 metrů čtverečních obchodních prostor a 450 parkovacích míst. Podle Deníku už ze současného Prioru zmizeli nájemníci a poslední, kterým je řetězec Billa, skončí ke 30. říjnu
    Souběh projektů ovšem kritizují místní neziskové organizace. "Myslím, že dva identické projekty budou mít problém se uživit. Ještě horší by mohlo být to, že se po jejich otevření zaplní automobilovým provozem centrum města, které na to není připravené," řekl ČTK Matěj Hon ze sdružení ProPolis, které se snažilo stavby připomínkovat. "Chtěli jsme ve městě rozproudit veřejnou debatu, což se celkem povedlo, ale vzniklé nápady se stejně nikam neodrazily," dodal.
    Obě centra se uživí, soudí investor Třešňák. "My jsme jiní - menší, budeme respektovat uliční blok a zapadneme do něj. Obě centra se podle mého budou spíš doplňovat," řekl ČTK. Podzemní parkoviště prý bude mít celkem okolo 400 míst; polovinu pro návštěvníky, druhou nabídne na dlouhodobý pronájem obyvatelům okolních domů.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
tolik skody
Jan Sommer
10.10.11 09:46
zobrazit všechny komentáře

Související články