Plzeň vyhlásí soutěž na dodavatele nového divadla za 800 milionů

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
08.10.2011 14:20
Plzeň

Plzeň - Město Plzeň vyhlásí počátkem příštího týdne soutěž na dodavatele stavby nového divadla, největší stavební zakázky v Plzeňském kraji. Hlavním kritériem bude nabídnutá cena; limit je stanoven na 779 milionů korun. ČTK to řekl technický náměstek primátora Petr Rund (ODS). Včetně autorizovaných dozorů se může suma vyšplhat na 804 milionů korun. Radnice ale doufá, že výsledná cena bude díky konkurenci dodavatelů v krizi stavebnictví výrazně nižší.
    Nová budova poblíž centrálního náměstí se má otevřít v září 2014. "Město má zajištěné kompletní financování," uvedl Rund. Podle ekonomického náměstka primátora Martina Zrzaveckého (ČSSD) je Evropská investiční banka připravena financovat polovinu projektu. Dalších přes 150 milionů korun půjde z  Integrovaného plánu rozvoje města Plzně a zbytek zajistí vlastní financování města, tedy speciální fond na kofinancování evropských projektů, v němž je nyní 400 milionů korun. Původní rozpočet divadla, přes jednu miliardu korun, město stlačilo o pětinu. Zastupitelstvo schválilo maximální sumu na akci ve výši 840 milionů Kč.
    Podle Zrzaveckého zájem dodavatelů o stavbu je velký. "Městům pomáhá krize, protože ceny prací se významně snižují a soutěží se zhruba na úrovni 60 procent projektované ceny," dodal. Radnice předpokládá, že uspoří až 20 procent z limitní ceny.
    Nová budova, jejíž dominantou bude fasáda připomínající oponu, bude mít sál pro 500 diváků a studiovou scénu pro 150 lidí. Poslouží činohře, muzikálu, baletu i opeře. "Kromě jednoho velkého a jednoho malého sálu budou v objektu zkušebny pro všechny divadelní obory. Ve starém divadle mají umělci jedinou možnost zkoušet na pódiu," uvedla náměstkyně primátora pro kulturu Eva Herinková (ČSSD). V objektu bude restaurace, kavárna, prostor pro výstavy a knihkupectví. Do roku 2015, kdy bude Plzeň evropským hlavním městem kultury, by tak měli Plzeňané vstoupit s novým stánkem.
0 komentářů
přidat komentář

Související články