Praha 12 si chce postavit novou radnici na zelené louce

Zdroj
Šárka Dvořáková
Vložil
ČTK
03.10.2011 21:40
Praha

Praha - Praha 12 si chce postavit novou radnici na zelené louce. Tuto variantu městské části doporučila analýza, která měla vybrat nejvhodnější řešení. ČTK to dnes řekl místostarosta Marek Rejman (Změna pro Prahu 12). Záměr o víkendu schválilo zastupitelstvo městské části. Radnice tak ustupuje z  původního plánu přestavět obchodní dům Prior, který už začalo realizovat minulé vedení radnice. Záměr postavit novou radnici kritizuje bývalý starosta a opoziční zastupitel Prahy 12 Petr Hána (ODS).
    Úřad nyní sídlí na sedmi místech a radnice chce úředníky sestěhovat. Minulé vedení chtělo na radnici přestavět bývalý obchodní dům Prior. Dosud byla opravena přízemní obchodní pasáž, což stálo asi 90 milionů korun. Následovat měla rekonstrukce dalších pater. Původní propočty odhadovaly náklady na přestavbu Prioru maximálně na 390 milionů. Podle radnice by ale bylo nutné propočty aktualizovat, náklady by se pak mohly vyšplhat ke 450 milionům korun.
    Podle současného vedení byl tento záměr předimenzovaný. Podle analýzy, kterou pro Prahu 12 vypracovala společnost Ernst & Young, bude výstavba nové budovy výhodnější. "Analýza ukázala, že stavět radnici na zelené louce vyjde minimálně o 77 milionů korun levněji. Nová budova také nabízí lepší technické zázemí pro fungování úřadu městské části a rovněž tak i lepší servis občanům," uvedl Rejman. Podle Rejmana má městská část ve svém vlastnictví pozemky, které by se pro radnici mohly použít. O dalším postupu nyní budou rozhodovat radní.
     Záměr postavit novou radnici kritizuje bývalý starosta Hána, podle něj městská část už dříve několik variant umístění radnice posuzovala a jako nejlepší se jevila právě přestavba Prioru. "Současným posuzováním dalších alternativ je odsouvána výstavba radnice do nedohledna," tvrdí Hána. Radnice totiž bude muset nejprve získat územní rozhodnutí a stavební povolení.
    Bývalý obchodní dům Prior získala Praha 12 před lety od hlavního města. Podle Hány byl dům i s přilehlým parkovištěm městské části svěřen za účelem výstavby radnice. Pokud nebude tento cíl naplněn, mohl by být Prior radnici podle Hány odejmut.
    Novou radnici plánují také některé další městské části. Například Praha 8 chce zhruba za 1,1 miliardy korun postavit na Palmovce radnici, jejíž součástí by bylo i obchodní centrum. Nové sídlo hledá i Praha 7, která v současnosti sídlí v pronajatých prostorách. Praha 4 se rozhodla využít nabídku na pronájem prostor v poliklinice Budějovická. Na nájemném za 35 let zaplatí 1,8 miliardy korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články