Ředitel Sbírky moderního a současného umění Vlček odchází z NG

Vložil
ČTK
30.09.2011 22:10
Praha

Praha - Národní galerii (NG) opouští kurátor a ředitel Sbírky moderního a současného umění Tomáš Vlček. O jeho plnohodnotném nástupci ale ještě současné vedení NG v čele s Vladimírem Röselem nerozhodlo. Svou agendu má Vlček předat do konce října. ČTK o tom za galerii informovala Marcela Špačková.
    Vlčkovo vyjádření se ČTK nepodařilo získat.
    Z funkce, kterou zastával deset let, odstupuje k dnešnímu dni, tedy k 30. září. "Organizačním vedením sbírky byla dočasně pověřena Šárka Leubnerová, ředitelka Sbírky umění 19. století. Zástupkyní pro odborný chod sbírky byla dočasně pověřena Helena Musilová," stojí v oficiálním oznámení NG.
    Vlček nicméně zůstane zaměstnancem NG až do 31. října. Během této doby má protokolárně předat svou agendu ředitele sbírky. "Nově pověřené vedení sbírky má mandát dočasný, do provedení plánované reorganizace Národní galerie v Praze. Po projednání reorganizace s věcnými odbory Ministerstva kultury České republiky rozhodne vedení NG o výběru nového ředitele Sbírky moderního a současného umění obvyklým způsobem, tedy výběrovým řízením," uvedla Špačková.
    Tomáš Vlček se narodil 9. ledna v Českých Budějovicích. Je předním českým historikem, teoretikem umění a věnuje se také fotografii. Pracoval pro Památník národního písemnictví, do čela Veletržního paláce se postavil v roce 2001.
    Vlček se specializuje na umění klasické moderny, zejména na dílo českého malíře a grafika Vojtěcha Preissiga. Na přelomu let 2004 a 2005 byl dokonce kurátorem Preissigovy souborné výstavy v Jízdárně Pražského hradu.
0 komentářů
přidat komentář