V Ostopovicích u Brna otevřeli ekoškolu s kulatými třídami

Vložil
ČTK
30.09.2011 21:55
Ostopovice (Brněnsko) - V Ostopovicích u Brna zmodernizovali školu podle ekologických trendů. Vytápění nově zabezpečuje tepelné čerpadlo a ke splachování na toaletách se používá nachytaná dešťová voda. Budova s pěti třídami základní školy a dvěma třídami mateřské školy je postavená jako úsporná. Snažili jsme se, aby ukázala možnosti šetrnějšího přístupu k životnímu prostředí, uvedl v tiskové zprávě starosta Jan Symon (Společně pro Ostopovice). V neděli dovnitř může nahlédnout veřejnost.
    Tvůrci obnovené školy při plánování zohledňovali i přístupy východních myšlenkových směrů a alternativního stavebnictví. Všechny třídy vycházejí z tvaru kruhu a tomu odpovídají i chodby vlnící se mezi jednotlivými třídami. Téměř žádné stěny v objektu nejsou podle Symona rovné. Z původní budovy zbyl pouze betonový skelet, vše ostatní stavěli dělníci znova.
    Nová škola by měla fungovat jako komunitní. Znamená to, že ji nebudou využívat jen děti, ale odpoledne by měla sloužit celé široké rodině. Radnice předběžně počítá například s kurzy počítačových dovedností pro seniory. Školní budova by měla být otevřená i místním spolkům a dalším organizacím pro pořádání různých přednášek a seminářů.
    Na neděli chystají místní slavnostní žehnání budovy. Zájemci o stavebnictví si budou moci promluvit s architekty objektu.
    Rekonstrukce ostopovické školy trvala rok. Po tu dobu dojížděli školáci do Brna-Nového Lískovce. Tamní radnice pro ně několik tříd vyčlenila v základní škole ve Svážné ulici. Prostory, které loni pronajímala, letos využila pro předškolní vzdělávání. Podle starostky Jany Drápalové (SZ) tak za 1,2 milionu korun vznikly dvě třídy pro 50 předškolních dětí. V Brně i okolí je míst v mateřských školách nedostatek. Nový Lískovec tak podle Drápalové mohl přijmout i zájemce odjinud.
0 komentářů
přidat komentář