Den architektury - program Praha

Oslavy světového dne architektury a desátého výročí Kruhu

Zdroj
kruh
Vložil
Tisková zpráva
30.09.2011 12:35
10 let Kruhu - završení festivalu a oslava 10 let trvání projektu Kruh
Přijďte se podělit o zážitky z procházek za architekturou, ochutnat velký perník Kruhu, pokochat se obřími bublinami a nechat své děti stavět a rýsovat pod vedením architekta Mojmíra Pukla a výtvarnice Markéty Šafárikové. Užijte si atmosféru centra Prahy bez aut, s přilehlými kavárnami, obchůdky a programem nejen pro dospělé.

2. října 2011 17:00-22:00
křižovatka ulic Americká a Záhřebská, Praha 2-Vinohrady


Mamapapa banda, 19:30 koncert
Mezinárodní skupina výtvarníků a hudebníků hraje s prvky rakousko-uherského a balkánského folklóru, slovanských měšťanských šlágrů a punku. Kromě tradičních nástrojů jako akordeon, klarinet, housle je charakteristickým a nezaměnitelným nástrojem kapely znějící kořen.

Gangnails, 20:30 koncert
Na domácí punkové scéně jsou Gangnails pojem. Hrají v pekelném rockabillly rytmu a mají při tom takové charisma, jako málokdo. Vydali tři výborné desky, rozjeli koncerty po celé Evropě a rychle se vyšvihli až na samou špičku.



Praha – Dejvice: tři domy pro vzdělávání
Architekt Ondřej Císler podá srovnávací výklad prostorového a funkčního schématu vybraných budov pražských Dejvic a srovnání různých pohledů na architekturu určenou vzdělávání: Základní škola Bílá od architekta J. Gillara z roku 1934, Fakulta architektury ČVUT od architekty Aleny Šrámkové z roku 2011 a Národní technická knihovna z roku 2009 studia Projektil. Porovnání kvalitní předválečné architektury s progresivní architekturou současnosti. Hovory s uživateli a projektanty. Na závěr si můžete odpočinout v kavárně NTK.
SRAZ: 2. 10., 14:00, Bílá 1
www.cisler.cz

Praha – Petřiny, Liboc, Hvězda – předměstská melange
Procházka s architektem Martinem Rusinou po místech, kde se přirozeným způsobem potkává staré s novým, město s předměstím, klasická architektura s moderní (Sídliště Hvězda, Janák, Plečnik, Línek a další).
sraz: 2. 10., 17:00, konečná tramvají 1 a 18, Petřiny
www.skupina.org

Praha – Z Ladronky přes Břevnov ke Srahovu
Pěšky, na koloběžkách či na bruslích, případně s dětmi s architektkou, umělkyní a pedagožkou Evou Červinkovou Myslíkovou. Exkurze za významnými prvorepublikovými i současnými vilami Břevnova a novými domy u Strahovského stadionu. Genius loci oblasti bude stručně objasněn na místě výkladem o urbanismu. Exkurze vhodná pro rodiče s dětmi i sportovce. Start na dětském hřišti u Ladronky, zakončení na Dlabačově a přilehlém hřišti se skluzavkami v terénu. Doporučujeme vzít s sebou kromě bruslí i obuv.
sraz: 2. 10., 10:30, usedlost Ladronka, dětské hřiště
www.evacervinkova.cz

Praha – Historie a vize Letné
Letná je čtvrť v centru města a zároveň svět sám pro sebe. Jako historická čtvrť má působivý městský charakter, bohatý kulturní život a zároveň je obklopena rozlehlými parky. Má všechny předpoklady být jedním z nejpříjemnějších míst pro život v Praze. Přesto se v posledních letech setkáváme s projekty a zásahy, které její genius loci ignorují, či dokonce poškozují. I kvůli nim je Letná čím dál křehčím organismem, jehož dlouhodobá budoucnost záleží na dnešních zásadních rozhodnutích. Letná potřebuje pochopení a vizi, která jí umožní nejen zachovat její jedinečnost, ale ještě ji umocnit promyšleným urbanismem a kvalitní soudobou architekturou. Architektonické krásy, zvláštnosti, ale i problémy této čtvrti představí historik architektury Richard Biegl.
sraz: 2. 10., 16:00, fontána s plastikami Fauna a Vltavy (u metra Vltavská)
pořádá: Letná sobě!
www.letnasobe.cz

Praha – Vinohrady staré i nové
Významné moderní stavby v historické čtvrti s architektkou Marcelou Steinbachovou. Přirozené prolínání funkcionalistických i současných staveb s architekturou 19. století. Překvapení tanečnice Antonie Svobodové.
sraz: 2. 10., 17:00, nám. Míru, před kostelem sv. Ludmily
www.skupina.org

Praha – Vysočanský industriál
Proměna industriální čtvrti s historikem architektury Lukášem Beranem. Severovýchodní část Vysočan představuje dnes již poslední velký pražský soubor autentické průmyslové architektury, zatím jen pozvolna prorůstající novými městskými funkcemi. Podél Kolbenovy ulice se nachází nejen budovy elektrotechnické továrny Emila Kolbena a pozdějšího podniku ČKD s rozsáhlými stavbami válečné výroby letadel, ale také skladiště ministerstva pošt či zbytky továren Aero a AGA. Staronovým symbolem Vysočan se ještě může stát parní mlýn společnosti Odkolek v ulici Ke Klíčovu od architekta Huberta Gessnera. Součást 6. bienále Industriální stopy.
sraz: 2. 10., 10:00, stanice metra Kolbenova
www.industrialnistopy.cz

Praha – Tajemná cesta kolem Botiče
S baterkou a holinami pod vedením architekta Jana Šépky podél Botiče až k Vltavě.
sraz: 2. 10., 10:00, před kostelem Narození Panny Marie u Hamerského rybníka
www.sepka-architekti.cz
0 komentářů
přidat komentář

Související články