Den architektury - program Liberec

Oslavy světového dne architektury a desátého výročí Kruhu

Vložil
Tisková zpráva
30.09.2011 12:20
V neděli 9. 10. 2011 se uskuteční komentovaná architektonická procházka u příležitosti spuštění portálu Liberec-Reichenberg.net.

Sraz je ve 14:00 u budovy Oblastní galerie v Liberci.
14:00 : Vila Johanna Liebiega mladšího : Oblastní galerie : U Tiskárny 81/1
15:00 : Liebiegova vila : Jablonecká 41
16:00 : Strossova vila : Krajská hygienická stanice : Husova 64
17:00 : Severočeské muzeum : Masarykova 11


Liberec:Reichenberg je odborná platforma mapující architekturu v Liberci a okolí. Vzniká jako odezva na palčivou potřebu vytvořit dosud chybějící online databázi kvalitní a historicky cenné architektury, studentských projektů pro Liberec i jako místo veřejné diskuze nad zacházením s prostředím, v němž denně žijeme.
Domníváme se, že všechny nešťastné zásahy do městské struktury jsou způsobeny tím, že jsme dostatečně neporozuměli duchu místa. Člověku se lépe ničí to, co nezná. Cílem stránek je zmapování architektonického a urbanistického vývoje Liberce, a tím oživení historické paměti a základních vazeb mezi městským prostorem a jeho obyvateli. Kromě provozu internetové databáze a informací o aktuálním dění na regionálním architektonickém poli projekt přináší další iniciativy v podobě komentovaných prohlídek či spolupráce na výstavách a publikacích.
Liberec:Reichenberg je dobrovolná iniciativa. Koncepčně navazuje na platformy Ústí///Aussig a Teplice///Teplitz a sdílí s nimi databázi. Vzniká za podpory Interní grantové soutěže Fakulty přírodovědně-humanitní a pedagogické TU v Liberci.


Další liberecké akce:

Liberec - rozpuštěný a opuštěný
Pomalým během po schodech zakusíme kopce Liberce. Občerstvíme se u antické hlavice a komody od Adolfa Loose. Po očištění bot o rohožku z Obecního domu si dáme kávu v budoucí kavárně, kterou uvidíme pomocí Brunelleschiho přístroje. Zažijeme atmosféru italských paláců, navštívíme klasicistní zahradu, a naš běh zakončíme v Kühnově kostele Máří Magdalény. Po dvou opuštěných libereckých čtvrtích Vás společenským během provedou architekti J.Janďourek a J.Žid a místní rodák R. Hůlka.
sraz: 2. 10. 10:00 u vstupu do bunkru, Lucemburská ul.
www.zbytek.eu | www.atakarchitekti.com | www.jirizid.cz

Liberec - cyklojízda za architekturou
Cyklovýlet za architekturou, vedený architekty libereckého studia Mjölk, ukáže interiéry vily Schowanek z roku 1908 a přilehlé továrny na výrobu dřevěných hraček firmy Johann Schowanek. Následovat bude návštěva dvou významných jabloneckých vil architekta Heinricha Lauterbacha (Schmelowského vila a Haskova vila) a významných moderních kostelů Liberce.
sraz: 2. 10., 14:00, Jiřetín pod Bukovou, délka: 25 km
www.mjolk.cz
0 komentářů
přidat komentář

Související články