„Co je to vlastně město?“

Vložil
Tisková zpráva
27.09.2011 10:15
Dnešní městský projekt spočívá mnohem víc ve strategickém a materiálním a vyznačuje se intenzitou akupunkturního zásahu do povrchu těla, který ovlivní v hloubce uložený orgán. (Manuel de Sola-Morales)

Ústav urbanismu Fakulty architektury ČVUT pořádá každý rok pracovní a programovou konferenci, Inventuru urbanismu, na aktuální témata v oblasti urbanismu, plánování, projektování a stavění sídel. Loňský ročník ("O co vlastně jde?") se věnoval převážně urbanismu jako disciplíně a z různých pohledů pojmenovával aktuální témata architektury sídlel i krajiny. Letošní ročník se věnuje hlavnímu předmětu této disciplíny: městu. Je paradoxem, že čím více lidí žije ve městech, tím méně městům jako organismu rozumíme, tím méně je tedy i umíme stavět. Druhým paradoxem je, že ačkoliv budování měst je mimořádnou silou hospodářskou, sociální a kulturní, tak znalost tohoto budování je na pokraji zájmu politiky a  politiků. A třetím paradoxem, že jako hlavní nástroj ochrany, proměny a rozvoje města je používán úřední mechanismus vulgarizovaného funkcionalistického územního plánování. Bytostně tvůrčí práce silných politiků a renomovaných odborníků na společenské dohodě je nahrazena anonymní alibistickou činností v ne-přátelském prostředí nad ne-přátelským plánem. Typickou ukázkou této bezvýchodně "samosvorné" cesty je Praha. Proto bude její "hřiště" na letošní konferenci mnohdy sloužit jako příklad pro města ostatní. Protože město je jen jedno.

Druhý ročník inventury urbanismu je pořádán pod záštitou České komory architektů a v partnerství s časopisem Zlatý řez.

termín:
14. - 16.10. (pátek - neděle)   
pátek - přednášky, sobota - diskuzní panely, neděle - závěry

místo:
Fakulta architektury ČVUT v Praze
přednášková místnost "Kotěra" a zasedací místnost "skleník" v přízemí objektu

teze:
"Chceme, pojmenovat dnešní rozdíly mezi zdáním a realitou, mezi přáním a realizací, mezi snahou a schopností".

A    Město je fyzický prostor
B    Fyzický prostor je architekturou
C    Architektura je plánem, návrhem i stavbou

témata:
1    Kdo staví město?
2    Pro koho stavíme město?
3    Jak stavět město?

programová rada:
Jan Jehlík, Roman Koucký, Jakub Filip Novák, Jana Tichá

příspěvky:
Zdeněk Tůma, Josef Pleskot, Petr Pelčák, Michal Kortyš, Jan Jehlík, Roman Koucký, Pavel Hnilička, Adam Gebrian, Jakub Filip Novák, Petr Hlaváček, Ivan Plicka, Jan Sedlák, Jiří Střítecký, Jiří Janďourek, Michal Kohout, Irena Fialová, Jakub Fišer, Michal Kuzemenský, Lukáš Mašín, Pavla Melková, Petr Pelčák, Jiří Plos, Tomáš Prouza, Jana Tichá, Vladimír Krajíc,  Jaroslav Kubera, a další.

účast:
Na stránkách www.inventuraurbanismu.cz je k dispozici přihlašovací formulář, po obdržení potvrzení přihlášky je nutné uhradit účastnický poplatek 200,- Kč na účet č. 19-5505650247/0100, v.s. 15119 a k.s. 0308
0 komentářů
přidat komentář