Ve třiceti městech proběhne oslava architektury

Zdroj
Občanské sdružení Kruh
Vložil
Tisková zpráva
23.09.2011 11:00
Ve třiceti městech proběhne oslava architektury

DEN ARCHITEKTURY, 2. října 2011

Brno, Černošice, České Budějovice, Františkovy Lázně, Havířov, Hlučín, Hradec Králové, Horní Maxov, Humpolec, Cheb, Chomutov, Jablonec nad Nisou, Kadaň, Kolín, Krnov, Liberec, Lobeč u Mšena, Náchod, Olomouc, Ostrava, Pardubice, Písek, Plzeň, Praha, Příbram, Roudnice nad Labem, Strakonice, Ústí nad Labem, Zbraslav, Zlín.
 
Pouliční slavnost a oslava deseti let Kruhu

2. 10., 17:00–22:00, křižovatka ulic Americká a Záhřebská, Praha 2 - Vinohrady

Světový den architektury, který se každoročně koná první pondělí v říjnu, proběhne letos poprvé i v České republice. V neděli 2. října se ve třiceti českých a moravských městech uskuteční Den Architektury, který nabídne unikátní příležitost objevit místní architektonické zvláštnosti v doprovodu řady významných českých architektů a historiků architektury.
 
Právě oni vyrazí v tento den do ulic nejen svých rodných měst, kde provedou zájemce po zajímavých stavbách současné architektury a upozorní na historické krajinné a urbanistické souvislosti a zvláštnosti. Široká veřejnost se zájmem o architekturu či hledající originální tip na výlet se může těšit například na odpolední cyklovýpravu po nejvýznamnějších staveništích současného Brna s Osamu Okamurou, okružní cestu autobusem s architekty Petrem Pinkasem a Janem Žalským za novou architekturou na trase Pardubice, Chrudim, Ležáky či tajemnou cestu kolem pražského Botiče s baterkou a holinami pod vedením architekta Jana Šépky. Procházky budou věnovány jak historii měst, moderní architektuře a zajímavým zákoutím (Hradec Králové, Olomouc, Liberec), tak i technickým památkám a průmyslovým stavbám (Vysočany, Ústí nad Labem, Lobeč u Mšena).
 
Organizátoři Dne Architektury – občanské sdružení KRUH připravilo pro širokou veřejnost sérii osobitých lokálních prohlídek s architekty střední a mladší generace. Procházky povedou například Jaroslav Wertig (Ateliér 69) v Chebu a Františkových Lázní, Pavel Nasadil (FAM ARCHITEKTI) v Hlučíně, Petr Lešek (Projektil) v Písku, Ondřej Císler v Praze Dejvicích a řada dalších tvůrců, kteří praktikují převážně v hlavních či větších městech. Nyní se však vrací do svých rodných měst, kde provedou místní obyvatele po zajímavých stavbách převážně současné architektury a upozorní na krajinné a urbanistické souvislosti či zvláštnosti.
 
Marcela Steinbachová, hlavní iniciátorka nového festivalu doplňuje. „Zajímají nás výjimečné stavby a genius loci daného místa. Snažíme se ukázat výjimečné stavby industriálního či hospodářského charakteru, stejně jako poukázat na nezdařilé realizace a necitlivé městské zásahy. Zároveň však chceme upozornit místní obyvatele i reprezentanty obcí na fakt, že se mezi nimi narodili lidé, věnující se aktivně a profesně architektuře. V neposlední řadě chceme iniciovat setkání laické veřejnosti s architekty a posílit všeobecné povědomí o vlivu architektury na naše prostředí.“

Všechny procházky jsou zdarma.
 
Den Architektury bude završen pouliční slavností, která proběhne od 17.00 na kruhové křižovatce Americké a Záhřebské ulice v Praze. Občanské sdružení KRUH touto akcí oslaví své desáté narozeniny. Program je připraven nejen pro dospělé, ale i pro děti, které budou mít příležitost rýsovat a stavět pod vedením architekta Mojmíra Pukla a výtvarnice Markéty Šafárikové. Od 19.30 proběhne koncert mezinárodní skupiny výtvarníků a hudebníků Mamapapa Banda. Své charismaticky-pekelné rockabilly následně rozjede parta Gangnails.
 
Občanské sdružení Kruh pořádá od roku 2001 veřejné akce a přednášky zaměřené na současné dění v architektuře. Cílem přednášek a diskusí je zprostředkovat dialog o kvalitní české i světové architektuře a o architektonické tvorbě širším vrstvám veřejnosti - tj. i mimo úzký okruh odborníků a studentů architektury. Do nynějška uspořádal Kruh více jak sto přednášek významných i začínajících českých a zahraničních architektů a teoretiků architektury, dva filmové festivaly o architektuře, výstavu Povolání: architekt(ka). Kruh pravidelně vydává sborníky Textů o architektuře.
0 komentářů
přidat komentář

Související články