V Plzni bude demonstrace za záchranu bývalých lázní

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
16.09.2011 21:00
Plzeň - Mladí Plzeňané chtějí 23. září demon- strovat za záchranu chátrajících městských lázní v centru města. Žádají urychlenou opravu z částečně památkově chráněného objektu, který je téměř 20 let uzavřen a hyzdí střed města. Demonstrace je ohlášena od 14:00 do 23:00 na Denisovo nábřeží. ČTK to dnes řekl mluvčí akce Martin Marek, který vystupuje také proti demolici blízkého kulturního domu, na jehož místě by má vyrůst nákupní centrum za 2,5 miliardy korun.
     Prvorepublikové lázně, dominantu nábřeží podél Radbuzy, chtěl italský majitel za půl miliardy Kč přestavět na byty a wellness; stavební povolení už bylo vydáno. Jeho firma ale zkrachovala a lázně nabízí za 150 milionů Kč, řekl Marek. Cena je podle něj nereálná a hrozí, že lázně budou dále chátrat. Nyní se plánuje stržení kotelny za lázněmi, která není památkově chráněná. "Do samotných lázní, kam zatéká, se musí dávat peníze do údržby, aby se nerozpadly úplně," dodal.
     Základní rekonstrukce objektu, by si vyžádala 200 milionů Kč. Podle šéfa odboru památkové péče magistrátu Petra Maroviče nemůže budova sama spadnout. "Objekt je železobetonovým skeletem svázaným betonovou konstrukcí, chátrá pouze neúdržbou," dodal. Budovu využívají bezdomovci, kteří tam vytrhali různé kovové části.
     Podle Marka a dalších 20 mladých iniciátorů demonstrace by mělo do záchrany lázní vstoupit město. Chápou, že nemá 150 milionů korun, ale minimálně by mělo iniciovat jednání s  vlastníkem. Prostor by se dal využít bez velkých investic například pro neziskové organizace.
     "Na konci akce 23. září bude svíčkový pochod kolem lázní a po nábřeží," uvedl Marek. Akce doplní přednášky památkářů, architektů, historiků a koncerty kapel. Demosntranti hodlají poukázat i na firmu Amádeus Plzeň, která lázně řadu let vlastnila a za tu dobu chátraly. Firma je nyní investorem nákupní galerie Corso Americká, které má vzniknou na místě současného domu kultury v centru města. Proti jeho demolici se v petici nasbíralo zhruba 9000 podpisů.
     Podle Marka jsou za oběma protesty podobní lidé, jimž není lhostejný veřejný prostor v Plzni. Hnutí Kultura(k) chce ještě na poslední chvíli zabránit zboření kulturního domu. Kroky chtělo představit před demonstrací za lázně a využít ji "v boji za kulturák". "Musíme to o týden posunout. Detaily neprozradím, důležitý bude moment překvapení. Kromě chystané akce se dá stavbě zabránit v probíhajícím procesu EIA," řekl Marek.
     Při otevření lázní v roce 1932 šlo podle architekta Jana Soukupa o nejmodernější lázně v republice. Před 17 lety je získal v privatizaci soukromník, který zkrachoval. Před devíti lety je koupil Amádeus Real za deset milionů korun a v  roce 2006 je nabízel Plzni za 28 milionů Kč. Před čtyřmi lety budovu koupil italský investor.

0 komentářů
přidat komentář

Související články