Ve Vídni začala revitalizace avantgardní čtvrti Werkbundsiedlung

Zdroj
ComPRess Praha
Vložil
Tisková zpráva
12.09.2011 20:55
V následujících letech proběhne v několika etapách revitalizace 48 obecních bytových domů v avantgardní čtvrti Werkbundsiedlung ve Vídni s odhadovanými náklady 10 mil. eur (242 mil. CZK). Jejím cílem je zvýšení komfortu a energetické efektivity. První etapa revitalizace právě začala a měla by být dokončena v létě 2012. Jejím obsahem je rekonstrukce čtyř domů (Woinovichgasse 16, 18, 20 a Veitingergasse 85) s odhadovanými náklady 1,3 mil. eur (31,5 mil. CZK). Na první etapu přispěje město 580 000 euro (14 mil. CZK). Sanace je velmi náročná a nákladná, protože pro každý dům se musí vypracovat individuální řešení ve spolupráci s památkáři a nájemníky, proto se bude postupovat po etapách. Před druhou etapou probíhají intenzivní přípravné práce, měla by začít ve druhém čtvrtletí příštího roku. 22 domů je v soukromém vlastnictví a usiluje se o připojení jejich vlastníků k rekonstrukci.
Náklady celé sanace by nemohly být nikdy pokryty z nájemného, roční příjmy z nájemného nepřesahují 60 000 euro (1,4 mil. CZK), průměrná čistá výše nájmu je 1,50 euro (36 CZK) za m². Sanace bude z většiny financována z rozpočtu města Vídeň a městského podniku "Wiener Wohnen," částkou 7 mil. eur (169,7 mil CZK). Spolkový památkový úřad podpoří sanaci 40 000 eury (970 000 CZK). Pro účely sanace založily "Wiener Wohnen" a "at home" Immobilien-GmbH  společnost WISEG - Wiener Substanzer- haltungsges.m.b.H & Co KG - její pracovníci poskytují informace a rady nájemníkům. Z architektonického hlediska má sanaci na starost vídeňská architektonická kancelář "P.Good" a odborníci z památkového úřadu.
Sanace domů zahrnuje vysušení a zateplení sklepů, obnovu fasády, těsnění plochých střech, oken a dveří, výstavbu ventilace, obnovu podlah, zdí, stropů, elektroinstalace, topení, koupelen, teras a plotu. Mohlo by se dosáhnout ročních úspor až 95,4 kilowathodin na m².



Historie čtvrti Werkbundsiedlung
Čtvrť Werkbundsiedlung ve 13. části vznikla mezi lety 1930-1932 pod vedením  známého architekta Josefa Franka. Domy byly navrženy 32 architekty, mimo jiné Adolfem Loosem, Clemensem Holzmeistrem či Josefem Hoffmannem. Vzniklo 33 typů domů - řadových i jednotlivých. Bylo ale prodáno pouze 14 domů, v roce 1939 převzalo zbylé domy do své správy město Vídeň a pronajalo je. Během 2. světové války bylo zničeno šest domů, na jejich místě byly v 50. letech postaveny nové. Od roku 1978 je čtvrť Werkbundsiedlung památkově chráněná. Poslední revitalizace proběhla mezi lety 1982 až 1985, kvůli původně použitým materiálům, se kterými se ve 30. letech experimentovalo, je nutná další sanace. V posledních letech probíhaly průzkumy a hledaly se finance a koncept. Komplex je dodnes považována za jeden z nejlepších příkladů moderní architektury a představuje jedinečné kulturní dědictví.



> www.werkbundsiedlung.at.tf
0 komentářů
přidat komentář