V Berlíně bylo instalováno obří panorama antického Pergamonu

Vložil
ČTK
10.09.2011 12:00
Německo

Berlín

Berlín - V Berlíně na muzejním ostrově byl v pátek instalován obří panoramatický obraz antického starořeckého města Pergamonu, dnešního Bergama na tureckém pobřeží Egejského moře. Malíř Yadegar Asisi obraz zavěsil ve speciální kruhové budově postavené před slavným Pergamonským muzeem v německé metropoli.
    Panorama bude otevřeno pro veřejnost od 30. září jako atrakce ke speciální výstavě o Pergamonu jako centru jedné z nejvýznamnějších helénistických říší. Po dobu jednoho roku bude výstava ukazovat na 500 ještě většinou nikdy nepředváděných archeologických nálezů z této lokality. Hlavní atrakcí výstavy bude nádherně skulpturálně zdobený Pergamonský oltář, stálý exponát muzea, jehož název nese.
    Autor panoramatu, zachycujícího město Pergamon v době jeho největší slávy, nejprve vytáhl 24 metrů vysoké polyesterové plátno s malbou ke stropu kruhové budovy, a odtamtud bylo pak plátno dokola stěny roztahováno jako záclona, až se jeho konce dotkly a spojily. Diváci budou moci obraz sledovat ze středové "rozhledny". Do konce září ještě musí být instalováno osvětlení a akustika pro zvukový doprovod.
    Autor Yadegar Asisi má již s panoramatickými obrazy měst značné zkušenosti. Vytvořil již panoramata pro Lipsko a Drážďany a sklidil velký úspěch.

0 komentářů
přidat komentář