Na Ground Zero se čile staví, rány z 11. září ale jen tak nezmizí

Zdroj
Zdeněk Fučík
Vložil
ČTK
08.09.2011 16:50
USA

New York

Daniel Libeskind

New York - Na newyorském Ground Zero v současnosti panuje nejčilejší stavební ruch od teroristického útoku, který zde 11. září 2001 zničil dvě věže Světového obchodního centra. Rány po něm jsou na místě i po deseti letech stále patrné a jen tak nezmizí. Kdy bude hotová ambiciózní rekonstrukce, na jejímž konci se na jižním Manhattanu bude tyčit hned šest věží nového Světového obchodního centra, se neodvažuje odhadovat ani starosta New Yorku Michael Bloomberg.

    "Je na to ještě brzo. Do značné míry záleží na ekonomice," řekl ve středu zahraničním novinářům. Dodal ale, že navzdory současné recesi věří v to, že to nebude trvat dlouho a že nové budovy získají nájemce. Jako první vlaštovku vyzdvihl vydavatelství Condé Nast, které již oznámilo záměr přestěhovat se z Times Square do věže One World Trade Center, jež by měla být hotová příští rok.
    V současnosti již má 80 z konečných 104 pater a podle Bloomberga nyní přibývá jedno nové patro týdně. Budova vznikající v severozápadním rohu obřího staveniště, dříve zvaná Freedom Tower, bude nejvyšší budovou v New Yorku. Hotová by přitom měla být již příští rok. Padesát pater z plánovaných 72 již má i věž Four World Trade Center v protilehlém jihovýchodním rohu stavební plochy. Otevřít by se měla příští rok na podzim.
    Jedinou budovou z nového centra, která již stojí, je Seven World Trade Center, která stojí mimo vlastní plochu, kde se staví. Otevřela se v květnu 2006 a nyní je již téměř kompletně pronajatá. Největší otazník naopak stále visí nad věží číslo dvě. Datum jejího dokončení bude známé, až se tam podaří zajistit nájemce.
    Obnova místa dlouho přešlapovala na místě. Mohly za to spory a nejasnosti mezi majitelem pozemku, jímž je Přístavní správa států New York a New Jersey, a investorem Larrym Silversteinem, jenž má pozemky pronajaté. Mnoho z dosavadních stavebních prací také nebylo vidět, protože se odehrávaly v podzemí. Kromě inženýrských sítí se tu například buduje obří dopravní uzel, v němž se protne 11 linek metra a rychlodráha z New Jersey.
    Ředitel přístavní správy Chris Ward, který je jednou z důležitých hybných sil současného stavebního ruchu, proto dění na staveništi přirovnává k obří hře mikádo, kdy se "dotknete jedné věci a zároveň se tím dotýkáte i něčeho jiného". "Musím říct, že během několika posledních let jsme se v téhle hře hodně zdokonalili," podotýká Ward. Podle Silversteina se tak nyní poprvé od 11. září 2001 pracuje na všech částech nového Světového obchodního centra.
    Rozvržení komplexu je dílem architekta Daniela Libeskinda. Podle něj je obnova místa projevem optimismu, že budoucnost bude dobrá, přestože ji ohrožuje mnoho hrozeb. "Když jsem přemýšlel o tomto místu, přemýšlel jsem o symbolech, které nám každý den připomenou, co se tu stalo, protože každý den je svým způsobem výročím," řekl novinářům.
    Nové Světové obchodní centrum by podle něj mělo symbolizovat totéž, co pro tisíce imigrantů přijíždějících do New Yorku symbolizovaly Spojené státy - svobodu. Rozvržení nových věží se proto inspirovalo plameny na pochodni, kterou drží v ruce Socha svobody. Věž One World Trade Center je zase vysoká 1776 stop (zhruba 541 metrů), a připomíná tak rok vyhlášení americké nezávislosti.
    Na místě zároveň vedle nových budov bude přítomná i historie. V místě základů původních dvojčat Světového obchodního centra zničených nárazy dvou letadel unesených teroristy se v den desátého výročí útoku v neděli otevře památník tragické události. Má podobu dvou velkých nádrží kopírujících základy "dvojčat". Po jejich zhruba devět metrů vysokých stěnách bude stékat voda do čtvercového otvoru na dně. Mezi nádržemi stojí budova muzea věnovaného útokům, které zahájí provoz v září příštího roku.
    V budovách Světového obchodního střediska v roce 2001 zahynulo 2752 lidí. Pachatelé tehdy unesli celkem čtyři letadla amerických společností. První dva stroje narazily do mrakodrapů Světového obchodního střediska v New Yorku, třetí do budovy Pentagonu ve Washingtonu. Čtvrtý letoun se zřítil nedaleko Pittsburghu. Celkem o život přišlo 2982 lidí včetně 19 únosců.
0 komentářů
přidat komentář

Související články