Festival vrací život do údolí poznamenaného stavbou dálnice

Vložil
ČTK
04.09.2011 18:10
Ostopovice (Brněnsko) - Festival Husa na dálnici dnes již potřetí obrátil pozornost k údolí u Ostopovic na Brněnsku, které poznamenala nedokončená stavba takzvané Hitlerovy dálnice. Do kulis tvořených starým dálničním mostem, který pozvolna splývá s krajinou, pořadatelé tentokrát pozvali divadelníky z brněnské Husy na provázku a další umělce. Posláním festivalu je vrátit život do údolí, které mezi světovými válkami patřilo k oblíbeným místům společenských setkání.

    "Chceme přivádět divadlo, hudbu a další umělecké projevy do prostředí, kde by ho málokdo čekal," uvedl v tiskové zprávě starosta Jan Symon (Společně pro Ostopovice). Kromě divadelních a hudebních vystoupení pro dospělé i děti připravili pořadatelé také malý umělecký bazar nebo literární a výtvarnou dílnu.
    Takzvané Masarykovo údolí kdysi patřilo k oblíbeným rekreačním oblastem a cílům výletů. Hrávalo se tam i divadlo. Za druhé světové války ale údolí poškodili a částečně zasypali stavebníci při budování takzvané německé průchozí dálnice, jíž se dodnes říká Hitlerova. Torza dálnice dnes patří k zajímavým krajinným prvkům, které postupně pohlcuje příroda.
    Nadšenci z Ostopovic se dlouhodobě pokoušejí vrátit do celého Masarykova údolí společenský život, kulturní akce i výletníky. Začátkem letošního léta otevřeli nové stezky pro turisty. Už v minulosti se podařilo obnovit rybníček.
    "Podél cest také postupně umisťujeme informační panely o historii i současnosti tohoto místa a na své znovuobjevení čeká i opuštěný divadelní amfiteátr z 50. let," řekl Symon.
0 komentářů
přidat komentář