Komise vybere vítěze lukrativního tendru NK

Zdroj
Hana Zimmermannová
Vložil
ČTK
29.08.2011 23:05
Praha

Praha - Třísetmilionový tendr na dostavbu depozitáře Národní knihovny (NK) v Hostivaři vstoupil do své finálové fáze. Výběrová komise obdržela rozpracované nabídky od všech pěti vylosovaných stavebních firem. Která z nich nakonec lukrativní státní zakázku získá, by mohlo být jasné už příští týden. ČTK to oznámil generální ředitel NK Tomáš Böhm.
     "Hodnotící komise bude v nejbližších dnech - v souladu se Zákonem o veřejných zakázkách - posuzovat a hodnotit jednotlivé nabídky. Předpokládáme, že vítěz tohoto výběrového řízení, nebudou-li v předložených nabídkách shledána závažná pochybení, bude znám v průběhu příštího týdne," uvedl Böhm. Rozpracované nabídky předložily stavební společnosti Metrostav, Unistav, Syner, Swietelsky stavební a PSG-International.
     Zakázka na dostavbu depozitáře NK v Hostivaři má hodnotu celkem 284 milionů korun. Po jejím dokončení budou prostory sloužit zejména k uskladnění knih. Na místě má být také pracoviště pro digitalizaci svazků. Projekt bude financován ve formě dotací ze státního rozpočtu.
     Tendr na dostavbu depozitáře zadal už předchozí ředitel knihovny Pavel Hazuka. Nynější šéf instituce jej ale zrušil, protože byl podle něj předražený. Původní celkové náklady na dostavbu nakonec Böhm snížil o více než 120 milionů korun. Nové výběrové řízení na dostavbu hostivařského depozitáře pak vypsala knihovna letos v květnu.
     Přesto se ale nynější šéf NK, v souvislosti se zakázkou, nevyhnul kritice. Pět z celkem 15 přihlášených uchazečů výběrová komise totiž vybrala losem. Ministerstvo pro místní rozvoj přitom od příštího roku náhodný výběr uchazečů o státní zakázku hodlá zakázat zákonem. Návrh sice ještě musí posvětit zákonodárci, změna má ale už nyní velkou podporu poslanců napříč politickým spektrem. Böhm ale svůj postup hájí - los byl podle něj v  tomto případě jediným rychlým a objektivním řešením.
     "S výhradami a kritikou poslanců a ministrů vůči výběru losováním souhlasím, nicméně jsem toho názoru, že pokud jde o 'předvýběr' z velkého množství uchazečů, kteří všichni splnili vyžadované kvalifikační předpoklady, a je-li tento 'předvýběr' prováděn objektivně a transparentně, je používán výjimečně a zákon takovýto postup umožňuje, nevidím nic špatného na tom, že jsme jej použili," uvedl před časem Böhm.
0 komentářů
přidat komentář

Související články