Ve Frýdlantu finišují práce na regeneraci historického náměstí

Vložil
ČTK
20.08.2011 20:20
Frýdlant (Liberecko) - Ve Frýdlantu na Liberecku finišují práce na regeneraci historického hlavního náměstí. Oprava patří k největším investičním akcím ve městě. Stavební firmy dokončují poslední úpravy, náměstí dostalo nový mobiliář, zbývá dokončit a zprovoznit kašnu a na podstavec přesunout sochu vévody z Valdštejna. Ta se na náměstí vrátí po více než 60 letech.
    "Valdštejn už se na stěhování připravuje, dostal facelift - ochranný nátěr, aby lépe odolal povětrnostním vlivům," řekl ČTK starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Bronzová Valdštejnova socha prošla v minulých letech rukama restaurátorů a poslední čtyři roky zdobí nádvoří radnice. Sochu zhotovil v roce 1934 ve svém vídeňském ateliéru raspenavský sochař Heinrich Scholz, po roce 1947 málem skončila ve šrotu. Původně stála na náměstí na kašně, nyní ale dostane samostatný podstavec. Starou kašnu, z níž se dochovalo jen několik segmentů, nahradila jednoduchá moderní kašna a také vodotrysky zabudované přímo v dlažbě náměstí.
    Frýdlant je od roku 1992 městskou památkovou zónou, a to především díky svému středověkému uspořádání, které se v nezměněné podobě zachovalo až do současnosti. Cenné jsou i renesanční a barokní domy, které náměstí obklopují. Radnice připravovala revitalizaci centra osm let. Po celou dobu byl připraven projekt, scházely ale peníze. Teprve předloni se městu podařilo uspět s žádostí o dotaci z Regionálního operačního programu a loni v dubnu mohly práce začít. Celá akce přijde zhruba na 40 milionů korun, město zaplatí 4,6 milionu, zbytek dají evropské a státní fondy.
    Ještě na začátku loňského roku byla revitalizace náměstí největší investicí ve městě za posledních 15 let. Pak ji ale zcela zastínily stavby, které si vyžádaly loňské povodně. Velká voda, která se před rokem městem prohnala, způsobila jen na městském majetku škody za více než 285 milionů korun, na samotném náměstí dosahovala voda do výšky půldruhého metru. Na opravách se ve městě stále ještě pracuje.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
ČTK opět nezklamala...
Petr Šmídek
22.08.11 10:32
zobrazit všechny komentáře

Související články