Deregulace nájmů je dobrou zprávou, shoduje se dnešní tisk

Vložil
ČTK
15.03.2006 10:30
Praha

PRAHA - Rozhodnutí sněmovny o deregulaci nájmů je dobrou zprávou, shoduje se dnešní tisk ve svých komentářích. Lidové noviny, které ocenily především to, že se politici nakonec dokázali dohodnout, ale označují změnu za jeden krok vpřed a dva kroky vzad.

Současná koaliční vláda podle komentátora LN názorně potvrdila, jak vypadá předvolební populismus v  praxi. Nájemné se začne zvyšovat v roce 2007 a bolestivý, ale nutný krok se tak odsunul až na dobu po volbách, aby se náhodou části voličů příliš nedotkl. Český trh se tak stane světovou raritou, protože výše nájmů bude zmrazena po celé čtyři roky, soudí.
Neschopnost politiků řešit trh s bydlením podle něj deformuje celou českou ekonomiku. Snižuje mobilitu pracovních sil, zvyšuje spekulativní poptávku po bytech kvůli nepřiměřeným výnosům a přispívá k  přetrvávání černého trhu s byty. Spolu se špatně fungujícími justičními institucemi vidí LN trh s byty jako hlavní překážku pro ještě rychlejší růst tuzemské ekonomiky.
Za vítězství rozumu označilo přijetí zákona Právo, podle kterého skončilo více než tříleté úsilí o zákonnou úpravu nájmů. Atmosféra v poslední době přitom již nepříjemně zhoustla, píše.
Část majitelů domů, která již dříve zavalila stížnostmi Evropský soud ve Štrasburku, vystupňovala ostrou kritiku připraveného zákona a potvrdila zkušenost, že žádný pokrok pro ně není dost dobrý. Olej do ohně pak přilil Ústavní soud, když v  rozporu s názorem Nejvyššího soudu vyzval soudy, aby začaly samy s deregulací, píše se v komentáři Práva.
Nepřijmout zákon by podle něj bylo nešťastné. Šlo by prý o jasný důkaz, že v Česku nejsme s to se domluvit na zákonu směřujícímu k nápravě všem nevyhovujícího stavu. Tak by to vnímal štrasburský soud, který by bezpochyby Česko odsoudil především kvůli nečinnosti, míní komentátor.
Také Mladá fronta Dnes píše, že je dobře, že činže poroste. Podle komentátora se sněmovna odhodlala zasáhnout do jednoho z největších reliktů minulé epochy. Tím má nastat zmírnění nespravedlivé výsady některých. V bytech s regulovaným nájmem totiž nebydlí chudí, nýbrž držitelé výhod. "Regulované nájemné se považuje za sociální opatření, na které mají chudí právo. Ale byty s regulovaným nájemným neobývají chudí, obývá je pestrá elita, která se vybrala podle všech kritérií, krom sociálního," píše a popisuje historii přidělování dekretů v bytech s regulovanými činžemi.
Bojovat za regulované nájemné je proto podle komentáře velká demagogie. Chudých se tato sociální pomoc většinou netýká. Měli bychom ale mít funkční sociální pomoc pro opravdu potřebné nájemníky, poznamenává komentátor Mladé fronty Dnes.
0 komentářů
přidat komentář