Praha v září otevře novou cyklostezku v Bubenči

Zdroj
Šárka Dvořáková
Vložil
ČTK
17.08.2011 20:15
Praha

Praha - Hlavní město v polovině září otevře novou cyklostezku v Bubenči, která naváže na stezku v Papírenské ulici. Otevření bude součástí Evropského týdne mobility (ETM), ke kterému se Praha připojí. Kromě toho se v sobotu 17. září promění vltavské nábřeží od kavárny Slavia až po náměstí Jana Palacha v pěší zónu. Rámcový program ETM a zapojení do akce schválili v úterý pražští radní.

    Necelý kilometr nové cyklostezky propojí podél plavebního kanálu ulici Za Elektrárnou s Papírenskou ulicí. Úsek bude součástí páteřní cyklotrasy A1 vedoucí po levém břehu Vltavy. Stavba se v současnosti dokončuje, slavnostní otevření se chystá na 16. září. Finanční náklady na nový úsek budou činit asi 0,8 milionu korun.
    O den později, v sobotu 17. září, se Praha připojí k Evropskému dni bez aut. Frekventované Smetanovo nábřeží, Křižovnická ulice a část Palachova náměstí se promění v pěší zónu. Odkloněny budou nejen automobily, ale také tramvaje, které pojedou po druhém břehu Vltavy. Kromě toho budou pro zájemce připraveny informační stánky ve formě tramvajových souprav a pouliční kavárny. Zdarma bude v tento den otevřeno Muzeum MHD ve Střešovicích.
    Během zářijového ETM Praha připraví také soutěž v jízdě zručnosti na elektrokolech a elektroskútrech. Uskuteční se rovněž test, při kterém budou jednotlivé dopravní prostředky soutěžit v tom, za jak dlouho zdolají v ranní špičce předem stanovený úsek.
    Podle důvodové zprávy k usnesení rady se Praha týdne mobility zúčastní už podesáté. Tématem letošního ročníku bude alternativní doprava, Praha chce proto během celého týdne prezentovat svůj pilotní projekt Praha elektromobilní.
    Evropský týden mobility je kampaň pro občany měst a obcí, která má za cíl upozornit na problémy se stále narůstající automobilovou dopravou, a zároveň nabídnout možnosti a výhody alternativních druhů dopravy.
    V Praze je v současnosti 433 kilometrů značených cyklotras, 140,5 kilometru oddělených cyklostezek a společných komunikací pro chodce a cyklisty a dále 57 kilometrů vyhrazených jízdních pruhů pro cyklisty. Tato síť by se mohla letos rozrůst o 24 kilometrů nových cyklotras a asi 11,4 kilometru cyklostezek a 2,3 kilometru cyklistických pruhů. V hlavním městě je rovněž 921 cyklostojanů, letos by jich mělo přibýt 300.
0 komentářů
přidat komentář

Související články