Brno plánuje rekonstrukci Kounicovy ulice v centru

Vložil
ČTK
15.08.2011 23:40
Brno

Brno - Kounicova ulice v centru Brna má být po opravě bezbariérová, bez potíží by se tak po ní mohli pohybovat i lidé na vozíku. Rekonstrukci za odhadem 15 milionů korun plánuje radnice. Úpravy mají zahrnovat nástupní ostrůvky hromadné dopravy, vznikne bezbariérový přístup do budovy magistrátu, informoval v tiskové zprávě primátor Roman Onderka (ČSSD). S budovou v Kounicově ulici předchozí vedení Brna nepočítalo, úředníci se odtud měli odstěhovat do centra. Projekt se však neuskutečnil.

    V Kounicově sídlí například magistrátní odbor dopravy. Kanceláře úředníků, kam lidé chodí mimo jiné projednávat dopravní přestupky, jsou však dosažitelné jen po schodech. Plánovaná investice počítá s pořízením výtahu. Podle současného plánu má být zprovozněn příští rok.
    V ulici se rekonstrukce bude týkat úseku od Moravského náměstí po ulici Tábor, tedy asi 1,7 kilometru. Na pěších trasách se mají objevit varovné, vodicí a bezbariérové prvky, upravovat se budou i přechody pro chodce a zastávky hromadné dopravy.
    Bezbariérové prvky pro magistrátní budovu znamenají, že s ní magistrát počítá pro další léta. Ještě v roce 2006 se na radnici předpokládalo, že úředníci budovu opustí a nastěhují se odtud do centra. Město pro ně tehdy získalo dům s pasáží Jalta vedle Nové radnice, a to nikoli koupí, ale kontroverzní směnou. Transakci tehdy provázely spekulace o údajné nevýhodnosti pro město a zastupitelé ji schválili neobvykle v tajném hlasování.
    Dům se měl začít opravovat záhy nato. Rekonstrukce však dodnes nezačala, objekt je prázdný a radnice ho nevyužívá. Onderka už dřív připustil, že město nejspíš od stěhování úředníků do Jalty ustoupí. Developera, která by objekt koupil, rekonstruoval na bydlení a byty rozprodal, však radnice dosud nenašla.
0 komentářů
přidat komentář