V Č. Třebové se blíží zahájení stavby kontejnerového překladiště

Vložil
ČTK
15.08.2011 23:15
Česká Třebová (Orlickoústecko) - V České Třebové se blíží zahájení výstavby jednoho z největších železničních kontejnerových překladišť v Česku. Připravuje je společnost Metrans, práci by v areálu postupně mělo najít kolem 500 lidí. Územní rozhodnutí již firma získala, stavební povolení bude vydáno do konce srpna. Investor čeká jen na dotaci z evropských fondů, řekl ČTK ředitel firmy Jiří Samek.

    "Mohli bychom začít třeba hned, ale vše závisí na ministerstvu dopravy a na jeho vyhodnocení naší žádosti o dotace, kterou jsme podali vloni v lednu," uvedl Samek. Termín zahájení si netroufá odhadnout, terminál chce ale postavit i bez dotace.
    Metrans chce opravit železniční vlečku, jeřábovou dráhu a zpevněné plochy v bývalém drážním areálu a bývalou montážní základnu Správy železniční dopravní cesty, která zasahuje i na katastr sousední obce Rybník, změní na kontejnerový terminál kombinované přepravy. Podobné překladiště společnost otevřela 1. června v Ostravě.
    Na terminál by měly být v budoucnu navázány další firmy. "Některé soukromé pozemky odkoupily developerské firmy. Město připravuje napojení lokality novou komunikací," řekl ČTK starosta České Třebové Jaroslav Zedník. S překladištěm budou v místě spolupracovat dopravní společnosti nebo firmy provozující stravování, vyrůst by měly i byty. Podle odhadů by se v nových provozech uplatnilo dalších 500 pracovníků.
    Pro město je vznik nových pracovních míst velmi potřebný. Míra nezaměstnanosti v Třebové a okolí převyšuje krajský průměr. V červenci ve městě dosahovala hodnoty 10,9 procenta, bez práce bylo 943 lidí. Míra nezaměstnanosti v Pardubickém kraji byla o 3,2 procentního bodu nižší.
    Český operátor kombinované dopravy a provozovatel kontejnerových terminálů Metrans byl založen v roce 1991. V České republice a na Slovensku má pět terminálů v České republice a na Slovensku, provozuje také ucelené kontejnerové vlaky mezi terminálem v Praze a severomořskými přístavy Hamburg a Bremerhaven. Společnost v průmyslové zóně v České Třebové vlastní kolem 20 hektarů pozemků. Investor si lokalitu vybral proto, že je největším železničním uzlem v republice.
0 komentářů
přidat komentář

Související články