Technické muzeum otevře poslední balíček zmražených archiválií

Zdroj
Jiří Borovička
Vložil
ČTK
10.08.2011 23:05
Praha

Praha - Národní technické muzeum v Praze (NTM) otevře příští týden výstavu Dosušeno, v níž zdokumentuje příběh záchrany archiválií a modelů zatopených v srpnu 2002 povodněmi. Ředitel Karel Ksandr při té příležitosti otevře poslední zamražený balíček archiválií.
      Od velké povodně, kterou Vltava zaplavila střed Prahy, uplynulo právě devět let. Návštěvníci se v  expozici dozvědí, co se od té doby stalo se zaplavenými a poté zamraženými sbírkami - bohatstvím architektonického archivu, průmyslového dědictví a dalšími cennými dokumenty umístěnými tehdy v Invalidovně.
      Tragická očekávání se nenaplnila. Po devíti letech jsou archivní materiály s minimálními ztrátami zachráněny, a to díky unikátnímu vysoušecímu pracovišti muzea. To navíc pomáhalo i dalším podobně postiženým institucím. Například před šesti lety šlo o Státní ústav kontroly léčiv, jehož listiny poškodila voda z prasklého vodovodního potrubí, zaplavila dokumenty v objemu kolem tří metrů krychlových.
      Mokré šanony byly tehdy ošetřeny osvědčenou metodou vakuových balíčků, kdy se zvlhlé archiválie prokládají suchými novinami a netkanou textilií. Balíčky se pak vloží do sáčků, z nichž balička vysaje vzduch a sáčky se zataví. Přitom přechází vlhkost z archiválií do novin a textilií. Proces se několikrát opakuje, až jsou dokumenty suché.
      Muzeum tak zúročilo své znalosti nabyté po povodni v  roce 2002, kdy patřilo k nejpostiženějším institucím. V barokní budově v Karlíně voda vystoupila do výšky přes tři metry a poničila stovky tisíc dokumentů - celkem dvě stě metrů krychlových. Ty se pak ocitly v mrazírnách. Po rozmražení se nechaly jeden den sušit přirozenou cestou, teprve poté padlo rozhodnutí, zda dokument bude pouze převeden do digitální podoby, nebo restaurován.
      Podle velikosti se rozlišují dva způsoby, jak s nimi nakládat. Velkoformátové materiály se prokládají filtračními papíry. Knihy a malé formáty se vysoušejí pomocí vakuových balíčků.
      Zrestaurované předměty se už do Invalidovny nevrátily - tu NTM vrátilo armádě, od níž mělo objekt pronajatý. Na jaře 2006 vystavilo po opravě sádrový model pražského Rudolfina z 80. let 19. století, rovněž poškozený špinavou vodou. Byl téměř zničen spolu s archivem obsahujícím pozůstalosti slavných českých architektů 19. a 20. století. Restaurované plány Národního divadla byly vystaveny v divadle Kolowrat spolu s  ukázkou metod vysoušení.
      Dva roky předtím NTM otevřelo nové pracoviště pro vysoušení zmražených archiválií. Tehdy odhadovalo práce na šest až osm let. Definitivně zničených archiválií mnoho nebylo, tehdy se jejich množství odhadovalo na jedno procento. Zkáze podlehly hlavně fotografie a špatně klížené materiály.
      První výstavu z vysušených dokumentů a exponátů uspořádalo Národní technické muzeum už v roce 2003, kdy bylo vysušeno jen sedm procent zaplavených archiválií. Výstava měla být signálem veřejnosti, že dokumenty neleží pasivně v mrazírnách. Nejlépe se prý sušil ruční papír, stačilo jej znovu vyprat v čisté vodě a vysušit na vzduchu.
0 komentářů
přidat komentář