V New Yorku finišují přípravy památníku útoků z 11. září

Zdroj
Zdeněk Fučík
Vložil
ČTK
08.08.2011 02:00
USA

New York

New York - Na takzvaném Ground Zero v New Yorku, kde stávaly věže Světového obchodního střediska, finišují přípravy památníku útoků z 11. září 2001. Pomník připomínající téměř 3000 lidí, které tehdy zavraždili teroristé z organizace Al-Káida, bude odhalen již za měsíc a několik dní v den desátého výročí činu, který šokoval svět. Pietního obřadu se zúčastní pozůstalí, dále prezident Barack Obama a jeho předchůdce George Bush. O  den později si památník bude moci prohlédnout i veřejnost.
      Pomník má podobu dvou velkých nádrží kopírujících základy "dvojčat". Po jejich zhruba devět metrů vysokých stěnách bude stékat voda do čtvercového otvoru na dně. Mezi nádržemi stojí budova muzea věnovaného útokům, které se otevře v září příštího roku. Vše bude obklopovat kolem 400 dubů bílých, z nichž zhruba polovina je už na místě.
      Autory památníku jsou architekti Michael Arad a Peter Walker. Jejich návrh uspěl v soutěži, do které přišlo přes 5000 přihlášek z celého světa. "Snažili jsme se nechat promluvit historii tohoto místa, neohromovat návštěvníky designovými hrátkami. Chtěli jsme přímé a jasné poselství. Místo by lidem také mělo umožnit introspekci, aby se sami vyrovnali s tím, co se tu stalo. Zároveň by také nemělo být odstřižené od každodenního života ve městě," říká Arad.
      Okraje nádrží budou lemovat bronzové desky, do nichž jsou vyrytá jména obětí útoků jak z New Yorku, tak z Pentagonu či letadel použitých při teroristické akci. Nejsou přitom řazena abecedně, ale podle vazeb, jež mezi sebou tito lidé měli v životě, řekl novinářům šéf památníku a muzea Joe Daniels. "Jsou tak vedle sebe například bratři John a Joseph Vigianovi. První z nich zahynul v troskách centra jako hasič, druhý na místo přijel jako policista," dodal.
      Tvůrci památníku při sestavování jmen vyhověli více než 1200 žádostem pozůstalých. Jejich jména a rodinné, pracovní a další vazby si lze vyhledat na stránkách památníku. Českou republiku má u svého jména uvedena pouze jedna oběť. Jde o  Alenu Sešínovou, která do USA odešla po roce 1968. Na památníku je její jméno v  sousedství dalších 293 obětí ze společnosti Marsh & McLennan Companies, kde pracovala. Další obětí s českými kořeny uvedenou na památníku je Lukáš Rambousek, vnuk loni zemřelého spisovatele Oty Rambouska.
      O návštěvu památníku je velký zájem. Vzhledem k tomu, že v jeho okolí se stále pracuje na stavbě komplexu nového Světového obchodního střediska, a místo tak není běžně přístupné, se dovnitř lze dostat jen s rezervací. Zájemci o návštěvu si ji mohou zdarma udělat na stránkách památníku. Daniels upozornil, že vedení památníku přidalo nové termíny, pokud si zájemci pospíší, mohli by tak místo navštívit ještě v září.
      Kolem památníku mezitím po letech prostojů a neshod panuje čilý stavební ruch. Na severu pozemku se tyčí již téměř 80 ze 104 pater budovy One World Trade Center, kdysi nazývané Freedom Tower, která bude novému komplexu vévodit. Hotová by měla být v roce 2013. O dva nebo tři roky později by pak stavbaři měli odevzdat poslední ze čtyř nových budov, které na místě budou stát.
      V budovách Světového obchodního střediska v roce 2001 zahynulo 2752 lidí. Pachatelé tehdy unesli celkem čtyři letadla amerických společností. První dva stroje narazily do mrakodrapů Světového obchodního střediska v New Yorku, třetí do budovy Pentagonu ve Washingtonu. Čtvrtý letoun se zřítil nedaleko Pittsburghu. Celkem o život přišlo 2982 lidí včetně 19 únosců.
0 komentářů
přidat komentář