Stavba tunelů v Brně smí zatím pokračovat, rozhodl soud

Vložil
ČTK
20.07.2011 18:50
Brno

zdroj: maps.google.com
Brno - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) smí zatím pokračovat ve stavbě tunelů Dobrovského v Brně, klíčové části budovaného velkého městského okruhu. Městský soud v Praze před týdnem nepřiznal odkladný účinek žalobě odpůrců stavby proti ministerstvu dopravy. Novinářům to dnes oznámili představitelé Brna. Aktivisté už v minulosti s podobnou žalobou uspěli a stavbu to načas přerušilo. Ministerstvo dopravy ale počátkem března vydalo nové stavební povolení s novým posudkem a dodatečnými podmínkami pro stavitele. Nyní se znovu staví, ale nové povolení je opět terčem žaloby.
    Podle prvního náměstka primátora Roberta Kotziana (ODS) je rozhodnutí o odkladném účinku dobrou zprávou pro řidiče i pro investora. "Stavba se prozatím nebude dále zbytečně prodražovat a zdlouhavě oddalovat. A pro město Brno to znamená přiblížení konce stavby, velmi důležité součásti velkého městského okruhu," uvedl Kotzian.
    Do soudního sporu odpůrců stavby a ministerstva dopravy v červnu vstoupilo také město Brno. Chce tím přispět k tomu, aby se stavba rychle dokončila, neprodražovala se a lidé z okolí přestali trpět dopravními komplikacemi. Například v městských částech Královo Pole a Žabovřesky kvůli stavbě tři roky lidé musejí snášet kolony i objížďky.
    Stavba tunelů Dobrovského měla původně začít na jaře 2006. Se způsobem ražby ale nesouhlasili ekologové a majitelé domů v okolí. Soud v Praze jim dal za pravdu a vrátil stavební povolení ministerstvu dopravy k přepracování. Nové stavební povolení získal resort v roce 2007, několik měsíců nato stavba začala. Městský soud v Praze druhé povolení zrušil letos v březnu, následovalo nové povolení a stavba se znovu rozběhla.
    Ražba tunelů skončila zhruba před rokem, zbývá dokončit navazující mimoúrovňové křižovatky, které by do tunelů svedly automobilový provoz. Podle odpůrců stavby lidé v okolí tunelů nejsou dostatečně chráněni před hlukem. Obyvatelé se báli i toho, že ražba naruší statiku jejich domů. V některých případech se obavy ukázaly jako oprávněné. Podle aktivistů z občanského sdružení VMO Brno ministerstvo ani v novém posudku efektivně nevyřešilo problematiku hlukových limitů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články