Místo nové regionální galerie v Plzni bude zatím opět jen parčík

Vložil
ČTK
18.07.2011 17:15
Plzeň

Plzeň - Jako provizorní parčík začne opět v Plzni sloužit prostranství U Zvonu, kde měla vyrůst nová budova Západočeské galerie. Pro nedostatek peněz zatím kraj projekt zastavil, archeologové proto lokalitu zakonzervovali a nyní se zasype. Spolu s památkáři už požádali o prohlášení zbytků nalezeného špitálního kostela za kulturní památku. Hejtmanství dál shání peníze na stavbu galerie, bez dotací ale nezačne. Odmítlo proto nedávno i nabídku úvěru od čínského investora, zjistila ČTK.

    "Archeologové nyní dokončí průzkum a pozemek se uvede do původního stavu tak, aby sloužil občanům. Máme ho stále pronajatý od města, dál v užívání, a budeme se snažit získat finanční prostředky na galerii," uvedl Václav Koubík (ČSSD), krajský radní pro kulturu.
    Podle hejtmana Milana Chovance (ČSSD) dostal Plzeňský kraj nedávno nabídku úvěru od čínského investora. "Vážněji jsme se jí ale nezabývali. Jednalo se totiž o klasickou půjčku, my ale nechceme galerii stavět bez dotace," dodal. Je tak už téměř jisté, že se nová budova za více než 600 milionů Kč nestihne postavit do roku 2015, kdy bude Plzeň evropským hlavním městem kultury. Město přitom s galerií počítalo.
    Podle vedoucího archeologického výzkumu Jiřího Orny je plocha U Zvonu prozkoumána ze tří čtvrtin. "Zjistili jsme zbytky špitálního kostela a pohřebiště. Nyní je to zakonzervované a připravené k zasypání, k čemuž má dojít v nejbližších dnech," řekl.
    Zbytky špitálního kostela v centru Plzně jsou podle archeologů ojedinělé rozsahem svého dochování. Kostel svaté Máří Magdalény ze začátku 14. století má zachovanou celou jižní stěnu včetně nadzemního zdiva a kamenných obkladů. Nález znamená velký unikát pro Plzeň, významný je ale i v rámci ČR. "Ve spolupráci s památkáři už jsme proto podali návrh na prohlášení kulturní památkou," dodal Orna.
    Památková ochrana by dodala nálezu na významu, zavazuje také investora k šetrnějšímu přístupu. Podle Orny by mohl být zádrhel pouze v tom, že byla zatím odkryta jen jedna část kostela, k zaměření druhé půlky využili odborníci podkladů z výzkumu z roku 1946, který se v lokalitě dělal.
    O stavbě nové galerie se v Plzni hovoří prakticky od vzniku Západočeské galerie v roce 1954. V minulých letech pro ni byla vybrána atraktivní lokalita U Zvonu v centru města, kde kdysi stával obytný dům. Město ho nechalo kvůli poškozené statice po povodních v roce 2002 odstřelit. Od té doby sloužilo prostranství jako provizorní parčík. "Archeologicky to máme zmapováno, pro případnou výstavbu tedy máme náskok," dodal Koubík.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...
Ondrej Cisler
20.07.11 10:34
---
Milan Fiala
21.07.11 03:05
***
Filip Kastl
22.07.11 10:50
zobrazit všechny komentáře

Související články