V Teplicích začne stavba nového obchodního centra

Vložil
ČTK
18.07.2011 12:50
Teplice

A8000 s.r.o.

Teplice - V Teplicích v nejbližších dnech začne stavba nového obchodního centra na náměstí Svobody, budovu bývalého Prioru zbourají na podzim. Přestavba má vyjít asi na 1,2 miliardy korun, centrum má zaměstnat 500 lidí. ČTK o tom v tiskové zprávě informoval mluvčí projektu Martin Jonáš.

    "Otevření Galerie Teplice pro veřejnost se předpokládá na jaře roku 2013," dodal Jonáš. Obchodní centrum má nabízet asi 90 obchodů, kaváren a služeb. Podle ředitele developerské společnosti Dandreet Luďka Schmidta je už před zahájením stavby pronajato 50 procent z 20.000 metrů čtverečních obchodních ploch.
    V centru města přibude asi 450 parkovacích míst. Většina bude na krytém střešním parkovišti, menší část pak v podzemí. Střechy na budově budou sedlové, podle autorů návrhu přestavby se do lázeňského města hodí. Objekt má být i prosklený, aby z něho bylo vidět ven a naopak okolí mohlo pozorovat dění uvnitř budovy. Jednou z možností, kterou architekti navrhují, je skleněná fasáda budovy, která by byla dílem teplického závodu AGC.
    Nejbližší práce budou souviset především s archeologickým průzkumem a s ním spojenými zemními pracemi a přeložkami inženýrských sítí. "Samotná demolice stávajících objektů by měla být zahájena letos na podzim," uvedl Schmidt. Autorem architektonického návrhu a projektové dokumentace je českobudějovický Ateliér 8000.
    Proti přestavbě budovy bývalého Prioru v centru města se postavila část obyvatel Teplic. Obávají se mimo jiné, že dům bude místem pro umístění reklamy nebo dopravního ruchu ze zásobování. Například Jakub Mráček z obecně prospěšné společnosti Propolis požaduje udržení zástavby v historických hranicích, reálné posouzení polyfunkčnosti objektu nebo diskusi o snížení počtu parkovacích míst.
    Primátor Jaroslav Kubera (ODS) již dříve ČTK řekl, že město může do záměru investora zasahovat jen velmi omezeně. Vysvětlil, že jde o přestavbu již stojící stavby, kterou provádí majitel nemovitosti. Dodal, že město záměr vítá, protože jeho cílem je do středu města vrátit život.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
okna
davidfriml
20.07.11 07:00
zobrazit všechny komentáře

Související články