Michaela Dlouhá, Andrea Tůmová - Vize Liberec

ateliér: prof. Ing.arch. Jiří Klokočka, Mrg.A. Zdeňka Zedníčková, Ing. Ing.arch. Jiří Janďourek

Zdroj
JFK 06
Vložil
Tisková zpráva
20.07.2011 00:10
R E I C H E N B E R G E N , R E I C H E N T A L , R E I C H E N P L A T T E - V I Z E   L I B E R E C

Naše vize pro Liberec není závislá na majetkoprávních vztazích ani na finanční situaci města. Neříká kdy a za kolik. Úkol vnímáme jako snahu vycítit napětí, která v současném městě vznikají a vytvořit nadčasový dokument, který znázorňuje možné přeměny v harmoničtější a efektivnější organizmus Liberce.
Náš návrh se skládá ze tří na sobě nezávislých, ale kompatibilních částí. Mají z dnešního pohledu různou míru realizovatelnosti, takže je možné představovat si je jako postupný scénář. Nepřímo úměrně k seřazení od nejvíce k nejméně uskutečnitelnému roste míra detailu návrhu. Nejvzdálenější část vize je zároveň tou nejvíc konkrétní, je ucelenou představou. V tomto posledním bodu se náš dvoučlenný tým rozdělil a vznikly dva různé názory a návrhy.
Název našeho projektu je slovní hříčka založená na původním německém názvu Liberce. Reichenberg znamená hora bohatých. Tři stupně naší vize popisují hory bohatých – návrh se týká morfologie území, údolí bohatých – návrh se týká údolí Nisy a pláň bohatých – návrh se týká odstranění bariéry železnice a dálnice v centru města.
0 komentářů
přidat komentář

Související články