Jihočeská univerzita zahájila stavbu tří objektů za miliardu Kč

Zdroj
Marek Bílek
Vložil
ČTK
10.07.2011 19:10
České Budějovice

České Budějovice - Jihočeská univerzita zahájila výstavbu tří nových objektů. Dva z nich vyrostou v kampusu v Českých Budějovicích a jeden ve Vodňanech na Strakonicku. Celkové náklady na vybudování objektů i jejich přístrojové vybavení přesáhnou miliardu korun, významně na ně přispěje Evropská unie. ČTK to řekla mluvčí Jihočeské univerzity Hana Bumbová.

    V květnu zahájily firmy stavební práce na areálu přírodovědecké fakulty. Objekt o rozloze 4750 metrů čtverečních vznikne na půdorysu písmene H a bude mít čtyři podlaží. Bude stát v areálu univerzity v Českých Budějovicích. "Budova je situována do těsného sousedství současné části přírodovědecké fakulty a laboratoří Biologického centra Akademie věd ČR. Vytvoří s nimi ucelený komplex potřebný pro výukovou a výzkumnou činnost univerzity," řekla Bumbová.
    Náklady na výstavbu a pořízení přístrojového vybavení činí 363 milionů korun, z toho 308 milionů bude z prostředků Evropské unie. Otevření nové budovy je naplánováno na 31. října 2014.
    Letos v červnu začaly práce na výstavbě objektu zemědělské fakulty a fakulty rybářství a ochrany vod. I ten bude stát v českobudějovickém kampusu. Třípodlažní budova ve tvaru písmene Y vyroste s celkovou plochou 4800 metrů čtverečních. "V tomto objektu vzniknou posluchárny, učebny, laboratoře, pracovny pedagogů a doktorandů nebo prostory technického a provozního zázemí," uvedla Bumbová.
    Výstavba a pořízení přístrojového vybavení představuje v tomto případě 295 milionů korun, grant od Evropské unie se na nákladech bude podílet částkou 250 milionů korun. Termín dokončení areálu je v roce 2014.
    Na konci června navíc Jihočeská univerzita slavnostně zahájila stavbu výzkumného centra akvakultury a biodiverzity hydrocenóz (CENAKVA) ve Vodňanech na Strakonicku. Středisko zřizuje fakulta rybářství a ochrany vod.
    CENAKVA už od letošního roku funguje v provizorních budovách. Nový areál bude hotový do konce roku 2013. Náklady na projekt činí 370 milionů korun, z toho 270 milionů korun dostane univerzita z fondů Evropské unie. Středisko se bude především věnovat rozvoji chovu okounů, candátů a jeseterů a využití raků a ryb jako bioindikátorů kvality vody.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
architekt
mirek vodak
10.07.11 08:33
Asi budu zase zvracet.
Kurametla
11.07.11 03:35
zobrazit všechny komentáře

Související články