Nemocnice Kyjov se chystá na nejsložitější opravu posledních let

Zdroj
Lucie Kučerová
Vložil
ČTK
08.07.2011 20:00
Kyjov

autor:L.Kubica
Kyjov - Kyjovská nemocnice se připravuje na nejsložitější rekonstrukci posledních let. Týká se budovy centrálních operačních sálů a dalších oddělení, která je podle ředitele Josefa Pejchla srdcem nemocnice a bez níž nelze zařízení provozovat. Budova je sice stará teprve deset let, ale firma ji postavila natolik nevhodnou technologií, že zdi praskají a statika je narušená. Nemocnice nyní čeká na podpis smlouvy s firmou Metrostav, která má opravu na vlastní náklady zajistit, řekl dnes ČTK mluvčí nemocnice Tomáš Zdechovský.

    V nemocnici už kvůli stěhování připravili prostory pro náhradní operační sály. Budou fungovat v místech, odkud se před deseti lety stěhovaly. "Hygiena k tomu přistupuje, jako že to jsou nové sály, takže klimatizace, uzemnění, izolace, to všechno musí být v souladu s vyhláškou," podotkl Pejchl.
    Rekonstrukce objektu centrálních operačních sálů by měla začít 20. července a trvat asi tři měsíce. Do opravených částí objektu by se však už v této době měla začít zpět stěhovat první oddělení. "Nejobtížnější budou srpen a září," uvedl Zdechovský.
    Budova centrálních operačních sálů byla zkolaudována v roce 2000. Přišla na 136 milionů korun, dalších 100 milionů korun investovala nemocnice do vnitřního vybavení. Prvních prasklin na vnitřních zdech si zdravotníci všimli v roce 2005. Závažnost situace vyšla podle Pejchla najevo loni, kdy si minulé vedení nemocnice nechalo udělat statický posudek. Následoval další posudek, tentokrát od někdejšího dodavatele stavby. "Přijel a oznámil, že je třeba v co nejkratší době rekonstruovat, budova je ve vážném stavu," uvedl ředitel.
    Nemocnice počítala s tím, že nová budova bude tou z rozsáhlého areálu, která případné nové stavební zásahy bude potřebovat nejpozději. Do suterénu tak například nastěhovala servery. Nyní je třeba vše vystěhovat.
    Pejchl dodal, že za rok bude nemocnice nejspíš v podobné situaci. Problémy se statikou se prý začínají projevovat na objektu rehabilitace, který na budovu centrálních operačních sálů navazuje. Nemocnice si nechává zpracovávat statický posudek.
0 komentářů
přidat komentář

Související články