Autor hrajících houslí z kamene zkouší nové možnosti kamenotisku

Zdroj
Hana Zimmermannová
Vložil
ČTK
08.07.2011 19:45
Praha

Mramorové housle; zdroj: www.janrericha.com
Praha - Sochař a výtvarník Jan Řeřicha, autor unikátních hrajících mramorových houslí, zkouší nové možnosti tradičního kamenotisku - do tvrdého mramoru kreslí diamantovými bruskami. První výsledky své jedinečné umělecké techniky předvede zřejmě už koncem tohoto roku.

    Hrubý tisk pomocí kamene je jednou z nejstarších tiskařských technik na světě. V současné době se mu věnuje ale jen minimum výtvarníků. Problémem je především štěpnost kamene a jeho poměrně rychlé opotřebení. "Používám proto jeden z nejtvrdších kamenů na světě - lesklý mramor guatemala, který se běžně používá například ke zpevnění svahů. Pro tisk je naprosto ideální. Tvarovat se dá ale jen kamenickými bruskami s diamantovými kotouči," řekl ČTK Řeřicha s tím, že na světové výtvarné scéně je obdobná technika zřejmě unikátem.
    První vyrobené tisky jsou podle něj dokonale přesné, a předčí tak klasický lept i ocelorytinu. "Kámen drží linku, takže můžu vytvářet přímky i několik milimetrů široké. Na druhou stranu je ale poměrně živý, takže není problém vybrousit jemné, bohaté výjevy, které umožňuje například technika suché jehly," dodal autor s tím, že u výsledného tisku je tak velmi těžké poznat, kterou litografickou technikou vlastně vznikl.
    Kamenná matrice z lesklého mramoru podle Řeřichy beze změny snese až tisícovku tisků. První z nich by se mohly na veřejnosti objevit na chystané výstavě v prosinci tohoto roku. Na tiscích by měly být hlavně různé objekty a figury.
    "Zatím zkouším, co vše nová technika snese a umí. První tisk jsem udělal před několika málo dny. A to s tímto materiálem pracuji přes osm let," prozradil.
    Jan Řeřicha se narodil 9. srpna 1975 v Praze. V roce 1995 absolvoval Výtvarnou školu Václava Hollara. Je členem Svazu kameníků a kamenosochařů. "Chtěl jsem být původně hlavně sochařem, ale nakonec mě uchvátil kámen. Je to materiál, který nedá nic zadarmo, ale výsledek stojí za to," vysvětlil autor, který se kromě volné tvorby věnuje také pedagogice.
    Je autorem několika soch a skulptur. V rajské zahradě kláštera sv. Tomáše je například jeho socha sv. Augustina, pro barokní statek v Praze Malešicích vytvořil pískovcovou sochu Atlase. Největší pozornost ovšem výtvarník vzbudil svými unikátními hrajícími houslemi z mramoru, které se jako světový unikát představily i na poslední výstavě Expo v čínské Šanghaji. Svůj oblíbený materiál využil Řeřicha i pro výrobu funkčního kamenného mikrofonu, kytary nebo lodě.
0 komentářů
přidat komentář