Zlínská univerzita bude mít nové laboratoře a ateliéry

Zdroj
Gabriela Sluštíková
Vložil
ČTK
29.06.2011 22:35
Zlín

Zlín - Studenti a zaměstnanci dvou fakult Univerzity Tomáše Bati (UTB) ve Zlíně získají během následujících měsíců nové prostory. Pro Fakultu technologickou univerzita vybuduje nové laboratorní centrum, pro Fakultu multimediálních komunikací zakoupí objekt, který dosud užívala Vysoká škola uměleckoprůmyslová (VŠUP). Novinářům to dnes oznámili rektor univerzity Petr Sáha a kvestor Alexander Černý.
    Laboratorní centrum za 615 milionů korun vyroste na místě zchátralé tržnice, respektive bývalého Baťova koupaliště u zlínského autobusového nádraží. Univerzitě se na projekt, na kterém pracovala řadu let, podařilo získat evropskou dotaci 448 milionů korun.
    Fakulta technologická je nejstarší fakultou Univerzity Tomáše Bati. Kvestor Černý dnes připomněl, že právě z ní se "postupně odlouply" všechny další fakulty. "Všechny fakulty mají nové objekty, jen Fakulta technologická je pořád ve starém baráku, který pochází z roku 1931," řekl. Práce v místě bývalého Baťova koupaliště by měly začít na podzim letošního roku. Škola předpokládá, že centrum bude výuce sloužit od září 2013.
    "Část studentů je nyní umístěna v budově na Jižních Svazích, část studentů se tísní v různých pronajatých prostorech, řada přístrojů tady nebyla, protože nebyl objekt, kde je umístit," popsal současnou situaci kvestor.
    Rektor Sáha dodal, že v centru budou umístěny zejména výukové a speciální laboratoře s nejmodernější přístrojovou technikou, jejíž hodnota přesáhne 25,5 milionu korun. Kromě laboratoří v objektu bude šest poslucháren a devět seminárních místností.
    Nové prostory bude mít i Fakulta multimediálních komunikací. UTB je koupí za 46 milionů korun od Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, která budovu doteď užívala. Škola zde měla dva ateliéry katedry designu. Oba výuku ukončily.
    "Tato budova je pro nás zásadní," řekla dnes ČTK děkanka Fakulty multimediálních komunikací Jana Janíková. Fakulta má v budově dva ateliéry - prostorovou tvorbu a design skla. "K nim chceme přidat ateliéry průmyslového designu, obuvi a oděvu, které jsou v centru Zlína, ateliér 3D designu a visuální tvorby z Uherského Hradiště," doplnila Janíková. ČTK také řekla, že koupí budovy škola v budoucnu významně ušetří. Všechny ateliéry totiž dosud sídlí v pronajatých prostorách.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
soutěž
mufna
30.06.11 11:17
?
jm
07.07.11 09:58
zobrazit všechny komentáře

Související články