Na hradě Krakovci bude odhalena Husova socha

Vložil
ČTK
27.06.2011 22:45
Vítězný soutěžní návrh
Krakovec (Rakovnicko) - Středočeský kraj odhalí u příležitosti nadcházejícího 596. výročí upálení mistra Jana Husa jeho památník na hradě Krakovci na Rakovnicku, kde působil v době prohlášení za kacíře a vypovězení z  Prahy. Socha od Milana Váchy, která znázorňuje významného českého kazatele vsedě, je patrně jedinou svého druhu. Sochaři totiž většinou Husa zpodobňují při kázání vstoje. ČTK to dnes řekl hejtmanův náměstek Marcel Chládek (ČSSD). Náklady na výrobu památníku a terénních úprav v jeho okolí dosáhly 1,2 milionu korun.
      Socha bude stát na jižním svahu hradu, její umístění v  blízkosti památky má zvýšit turistickou atraktivitu. Podle Chládka na prohlídku Krakovce ročně zavítá kolem 20.000 turistů. "Památník by mohl návštěvnost zdvojnásobit," prohlásil.
      Středočeský kraj autora sochy vybíral v  soutěži, kam se přihlásilo 14 návrhů. Porota, složená z nezávislých odborníků i  zástupců kraje, nejlépe ocenila návrh akademického sochaře Milana Váchy. Na druhém místě skončilo ztvárnění od sochaře a restaurátora Josefa Faltuse a třetí byla Husova podobizna od sochaře Ladislava Sorokáče, která se zároveň nejvíce líbila veřejnosti.
      Podle Chládka v soutěži zvítězil návrh, který nejvíce odpovídal skutečné podobě Jana Husa. "Dobové matriály ho popisují jako menšího člověka, trochu při těle, bez vousů a lehce plešatého. Většina těch podob, která byla v návrzích a které známe z filmů, byl vysoký muž asketické postavy s  plnovousem," uvedl Chládek.
      Jan Hus ve svých kázáních kritizoval církevní praxi a požadoval návrat k chudé církvi, za což si vysloužil klatbu. Před koncilním soudem v Kostnici odmítl své učení odvolat, a jako kacíř byl proto upálen. Jeho smrt posílila v českých zemích reformní hnutí, které přerostlo v husitskou revoluci. Hrad Krakovec byl posledním Husovým útočištěm před jeho odchodem na kostnický koncil, kde měl obhájit své reformní názory, místo toho byl však uvězněn a 6. července 1415 upálen. Jeho socha bude na Krakovci odhalena ve středu 6. července ve 13:00.
0 komentářů
přidat komentář

Související články