Brněnské komunikace chtějí na Veselé parkovací dům

Vložil
ČTK
21.06.2011 22:50
Brno

Brno - Městská firma Brněnské komunikace začala připravovat záměr parkovacího domu ve Veselé ulici v centru Brna. Má obsadit lokalitu, o  které se léta uvažuje jako o nejvhodnější pro stavbu koncertního sálu - takzvaného Janáčkova kulturního centra. Záměr neznamená, že by se na místě sál nemohl postavit, řekl novinářům předseda představenstva Brněnských komunikací a zastupitel Petr Kratochvíl (ODS).
      Dům pro Veselou ulici podle něj firma navrhne jako polyfunkční, parkování však mají sloužit jen spodní patra. Podle Kratochvíla je tak možné, že koncertní sál by mohl nakonec být v  tomto objektu.
      Přípravu polyfunkčního domu považuje za cestu, jak stavbu urychlit. Odborníci mohou začít zkoumat podloží a plánovat založení stavby. "Může tady být (po volbách) jiná politická síla, která bude mít s lokalitou jiný záměr (než stavbu koncertního sálu)," uvedl.
      O stavbě koncertní síně se v Brně léta diskutuje. Filharmonie Brno dnes účinkuje v Besedním domě, který je však pro vystupování celého orchestru malý. Koncertním účelům nevyhovuje ani prostor Janáčkova divadla. Mezi zastupiteli však projekt Janáčkova kulturního centra, po kterém snad 100 let volají brněnští filharmonici, nemá stoprocentní podporu.
      Sál za 1,2 miliardy korun stále nemá jasné financování a například opoziční zastupitelka Irena Matonohová (TOP 09) nedávno uvedla, že je třeba diskutovat i o provozních nákladech "takového kolosu". Šéf klubu zastupitelů koaliční ODS Libor Šťástka zase řekl, že ODS nebere Veselou ulici pro koncertní sál jako dogma. Řekl, že vhodnou lokalitou by bylo prostranství u  Janáčkova divadla v Rooseveltově ulici. "Tím by byla divadelní ulice završena," uvedl.
      Brněnské komunikace plánují aktuálně stavbu osmi parkovacích domů. Nejdřív mají přijít na řadu objekty v Kopečné a Panenské ulici. Pro lokality u Janáčkova divadla a Ústředního hřbitova radnice jedná s možnými investory. Podle Kratochvíla je seznam osmi záměrů aktuálním souhrnem variant. Lze ho měnit, doplňovat i z něj stavby mazat. Vše prý bude záviset na momentální situaci a také na tom, jaký zájem bude o parkování v dokončených domech.

Uvažované projekty parkovacích domů

parkovací dům počet míst náklady v mil. Kč
Kopečná 90 52
Panenská 333 až 406 127 až 212
Besední - Veselá 372 430
Křenová - Vlhká 200 až 350 110 až 220
Rondo - Náplavka 314 až 750 300 až 350
Rondo - Náplavka 2 210 až 250 120 až 150
Janáčkovo divadlo 400 225
Ústřední hřbitov 400 220
0 komentářů
přidat komentář

Související články