Nová výstava představuje vliv architektů z Brna na rozvoj Žiliny

Brno - Málo známou kapitolu z dějin české a slovenské architektury popisuje nová výstava Proudy avantgardy na brněnském hradě Špilberku. Je věnována prvorepublikovým stavbám brněnských architektů v Žilině a českému vlivu na tehdejší slovenskou architekturu obecně. Výstava přiblíží moderní život města v letech 1918 až 1938, jednotlivé stavby a interiéry, ale i specifickou atmosféru doby, oznámila ČTK mluvčí Muzea města Brna Michaela Budíková.
    Žilina se za první republiky stala jedním z center moderní slovenské architektury. Vznikla tam řada budov ve funkcionalistickém stylu. Svůj podíl na tom měli také brněnští architekti a urbanisté Bohuslav Fuchs, Vladimír Zákrejs a Josefa Peňáz. Právě Peňáz vytvořil regulační plán, podle kterého se Žilina rozvíjela několik desetiletí.
    Funkcionalistické Brno ovlivnilo také původem slovenské architekty, mezi nimiž vynikl Milan Maxmilián Scheer, absolvent brněnské techniky. "Podle jeho návrhu se realizovala jedna z nejvýznamnějších památek moderní architektury Žiliny - funkcionalistická čtvrť Svojdomov," uvedla Budíková. Svojdomov se významem i pojetím podobá slavným moderním čtvrtím Weissenhof ve Stuttgartu, Nový dům v Brně nebo pražské Babě.
    Brněnské a české vlivy se výrazně vepsaly do "tváře" Žiliny a vytvořily její jedinečnou podobu, uvedli muzejníci v průvodním slovu k výstavě. Expozici v západním křídle hradu tvoří hlavně nákresy, projekty a současná i historická fotodokumentace. Potrvá do 16. října. Doprovází ji odborná publikace.
0 komentářů
přidat komentář

Související články